Yunanistan, Türkiye’nin askeri alandaki ilerlemelerini yakından takip ederek silahlanma konusunda kararlı adımlar atma sürecine girdi.
Ekonomik sıkıntılara rağmen, Başbakan Kiryakos Miçotakis, ülkenin savunma yeteneklerini güçlendirmek amacıyla 28 milyar avroluk bir silahlanma programını devreye soktu. Bu önlem, Türkiye’nin Tayfun füzesi, KAAN hava aracının test uçuşu, Kızılelma insansız hava aracı, TCG Anadolu gemisi, Çelik Kubbe hava savunma sistemi ve toplamda 31 savaş gemisinin inşasının yarattığı endişelerden kaynaklandığı ifade ediliyor.
“TÜRKİYE’NİN HAMLELERİ VAROLUŞSAL BİR TEHDİT”
Türkiye gazetesinin muhabiri Yeşim Erarslan’ın aktardığına göre, Yunan hükümeti, 2025 ile 2037 yılları arasında 25-28 milyar avro değerinde yeni bir silahlanma programı uygulamaya koymak için hazırlıklarını sürdürmekte. Miçotakis yönetimi, Türkiye’nin hızla ilerleyen savunma projelerini “varoluşsal bir tehdit” olarak değerlendirerek, ABD’den 20 ila 40 adet F-35 savaş uçağı almak için anlaşma imzalamış durumda.
İSRAİL’DEN DE SAVUNMA SİSTEMİ ALACAKLAR
Yunanistan, Fransa ve Almanya’dan yeni fırkateynler, ABD’den Island tipi devriye gemileri ile İsrail’den, füze ve insansız hava araçlarına karşı kullanılan “Demir Kubbe” benzeri hava savunma sistemleri edinmeyi planlamaktadır. Ayrıca mevcut F-16 uçakları ve fırkateynler için modernizasyon çalışmalarına da hız verilmesi bekleniyor.
“MÜHİMMAT EKSİKLİĞİ”
Savunma Uzmanı Turan Oğuz, Yunanistan’ın geliştirmekte olduğu savunma programını değerlendirirken, edinilecek platformların önemli olmasına rağmen, mühimmat eksikliklerinin büyük bir sorun teşkil ettiğini ifade etti. Oğuz, Yunanistan’ın 24 Rafale savaş uçağı satın aldığını ancak yalnızca 36 Meteor füzesi siparişi verdiğine, yeni füze alımları gerçekleştirmediğine dikkat çekti. Bu durum, Yunanistan’ın büyük bir mühimmat açığına işaret ediyor. Silah alımlarının gerçekleşmesi halinde, bu mühimmatları temin etmenin de önemli bir maliyet oluşturacağına dikkat çekti. Ayrıca, yeterli silah sistemleri olmaksızın mühimmat eksikliği, Yunanistan’ın savunma yeteneğini sınırlayabilir.
