1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Yumurta Kabuğu: Sanayideki Değeri Ortaya Çıkıyor!

Yumurta Kabuğu: Sanayideki Değeri Ortaya Çıkıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yumurta Üreticileri Ürünleri Sanayicileri Derneği (YÜSAD) Başkanı Metin Akman, yumurtanın sadece pastorize sıvı ve tozu ile değil, aynı zamanda kabuğunun da sanayi açısından yüksek bir değere sahip olduğuna vurgu yaptı. Akman, boya sanayisinde ve inşaat sektöründe kullanılan yumurta kabuğunun, gübre ve yem gibi birçok alanda değerlendirilebileceğini ifade etti.

Akman, yaptığı açıklamada, yumurtanın dünya genelinde en stratejik protein kaynaklarından biri olduğunu ve Birleşmiş Milletler’in de bu konuya büyük önem verdiğini belirtti.

Yıldız bileşen olarak tanımlanan yumurtanın, hayvansal protein kaynakları içinde besin değerleri bakımında anne sütüne en yakın olanı olduğunu dile getiren Akman, yumurtanın fonksiyonel özellikleri sayesinde en yaygın kullanılan hayvansal protein kaynaklarından biri olduğunu vurguladı.

Yumurtanın çeşitli gıda ürünlerinde önemli bir bileşen olarak kullanıldığını anlatan Akman, “Köfte, kek, krema, çikolata ve tatlılar gibi pek çok gıda ürününde yumurtayı kullanmak mümkündür. Yumurtanın kabarma, toparlama ve yapıştırma özellikleri bulunuyor. Ayrıca karbon ayak izi bakımından düşük protein kaynakları arasında yer alıyor. Türkiye, dünya genelinde önemli üreticiler arasında ilk 10’da yer alıyor. Bu nedenle yumurta üreticilerine önem vermeli ve onları iyi anlamalıyız.” dedi.

Yumurta sanayisinde Türkiye’nin gidecek çok yolu olduğunu belirten Akman, “Türkiye’nin yumurta sanayisinde dünya sıralamasında 50. sıraya bile giremediği görülüyor. Dünyanın ilk 10 üreticisinden biri olmak için çalışmalar yapmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Gelecek 5-10 yıl içinde yalnızca 30 üreticinin Türkiye’nin toplam yumurta üretiminin %75’ini gerçekleştireceğini aktaran Akman, yumurta üretiminin yanı sıra ihracatının da önemli olduğunu kaydetti.

Gıda güvenliği bağlamında korumacı politikaların etkin olmadığını ifade eden Akman, “Korumacı politikalar arz ve talep şoklarını artırır ve uzun vadede piyasanın dengesizliğini artırır. İhracatın artması, arz ve talep dengesini uzun vadede sağlar.” şeklinde konuştu.

Yumurtanın sanayi aşamasının, yiyenlerin farkında olmadığı bir süreci başlattığını belirten Akman, “Sanayi, yumurtayı kırarak pastörize sıvı yumurta üretir. Bu ürünlerin türevlerine hızla geçilir. Raf ömrü 1-2 yıla kadar artırılabilir. Yumurta tozu, diğer ülkelerde süt tozuyla benzer şekilde lisanslı depolamaya tabi olabilir. Yumurta tozu üretiminin artması, çiftçinin refahını artırır, arz ve talep esnekliğini artırır ve fiyat istikrarı sağlar.” dedi.

Yumurta kabuğunun da değerini küçümsememek gerektiğini belirten Akman, “Yumurta kabuğundaki zar, kolajen üretiminde kullanılabilir. Ayrıca, biyoplastik üretiminde ham madde olarak değerlendirilebilir. Yumurta kabuğu, boya sanayi ve inşaat gibi alanlarda kullanılmakta ve gübre olarak da fayda sağlamaktadır.” açıklamasında bulundu.

Sanayinin, yumurtayı daha değerli hale getirmesi hakkında da konuşan Akman, “Eğer yumurtanın fiyatı 1 lira ise, sanayi ürünü olarak bu değeri en az 4 liraya çıkarabilirsiniz. Yani bu alanda 4 kat katma değer sağlamamız mümkün. Potansiyelimiz oldukça yüksek ve üretimimiz bol.” dedi. – BURSA

Yumurta Kabuğu: Sanayideki Değeri Ortaya Çıkıyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir