Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, sağlık alanında pek çok konuda önemli açıklamalarda bulundu. Gündeminde ‘Yenidoğan Çetesi’, sağlıkta şiddete karşı önlemler, kansere yönelik genetik tedavi teknolojisinin Türkiye’de geliştirilmesi, SGK’nın yerli bilime katkıları ve aile hekimlerine yönelik yeni yönetmelikler gibi konular yer aldı. Ayrıca, 85 yaş üzeri kronik hastalıkları için evde ilaç raporu düzenlenmesi, ambulanslara yönelik renk ayarlamaları ve vakalara ulaşma süreleri gibi meseleler de değerlendirildi.
Bakan Memişoğlu, özellikle genetik tedavi alanında önemli gelişmelerin yaşandığını vurgulayarak, Türkiye’de ilk defa yerli bir firmanın CD19 CAR-T hücre tedavisi için klinik araştırmalar gerçekleştireceğini belirtti. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) desteğiyle birçok tıbbi cihaz ve ilacın yerli olarak geliştirileceğini ifade eden Memişoğlu, çocukluk çağında görülen tip 1 diyabetin takibi için gerekli sensörlerin haziran ayında hastaların kullanımına sunulacağını duyurdu.
KANSER TEDAVİSİNDE YERLİ TEKNOLOJİ
Bakan Memişoğlu, Türkiye’nin sağlık hizmetleri konusundaki ilerlemesine dikkat çekerek, “Son 10 yıldır sağlık teknolojisi ve bilgi üretimi üzerinde büyük çaba içerisindeyiz. Cumhurbaşkanımızın destekleri ile bu süreci hızlandırdık” dedi. CAR-T Cell’in Türkiye’de yerli olarak üretileceğini ve bununla sağlık alanında ciddi ilerlemeler kaydedileceğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye’de bilimsel çalışmaların Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından destekleneceğini de sözlerine ekledi.
“YENİ MOLEKÜL GELİŞTİRİLMESİNDE YOL ALMAMIZ LAZIM”
Bakan Memişoğlu, Türkiye’nin ilaç üretiminde orijinal molekül üretme noktasında hedeflenen seviyeye henüz ulaşmadığını belirtti. İlgili protokoller ile 2026 yılına kadar yeni tedavi yöntemlerinin hayata geçirileceğini açıkladı. Bilimsel çalışmaların Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından mali destek alması gerektiğini vurgulayan Bakan, “Bu aşamalar Faz 0, Faz 1, Faz 2 ve Faz 3 şeklinde ilerliyor” diyerek sürecin gerekliliğini vurguladı.
ŞEKER HASTASI ÇOCUKLARA YERLİ SENSÖR
Bakan Memişoğlu, çocuklar için geliştirilen glikoz sensörlerinin sağlık güvencesi ile kullanılabileceğini ve haziran-temmuz aylarında faaliyete geçeceğini belirtti. TÜSEB’in öncülüğünde yerli üretim sayesinde maliyetlerin düşeceğine ve bağımlılığın azalacağına dikkat çekti.
AİLE HEKİMLERİNE TEŞEKKÜR
Aile hekimliği sistemindeki değişiklikleri aktaran Bakan Memişoğlu, hekim başına düşen nüfusun 4 binden 3 bin 500’e indirildiğini belirterek, “Kurulan yeni sistemle aile hekimleri, kendilerine bağlı nüfusun sağlık sorumluluğunu taşımaktadır” dedi. Bu değişiklikle, hastaların hastaneye başvurma oranlarının azalmasının hedeflendiğini belirtti.
AİLE HEKİMLERİ TARAMASINDA İKİ AYDA 1,5 MİLYON KRONİK HASTA YAKALANDI
10 milyon insanın tarandığını ve 1,5 milyon kişinin kronik hastalık tanısı aldığını ifade eden Bakan, aile hekimlerinin taramalarla hastaların takibinde büyük rol oynadığını söyledi. Aile Hekimliği sisteminin öncelikli hedefinin hastalanmadan sağlığı korumak olduğunu vurguladı.
HASTANELERLE ENTEGRE AİLE HEKİMLERİ
Aile hekimlerinin hastanelerle uyumlu çalışmasını sağladıklarını belirten Bakan Memişoğlu, aile hekimlerinin hastalarına