Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile ilgili yapılan yeni tebliğ değişikliği neticesinde, 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren piyasaya sürülecek bireysel araçlar için taşıt tanıma birimi (TTB) taktırma zorunluluğu kaldırıldı.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, akaryakıt satışlarının dijital ortamda kayıt altına alınarak sektördeki şeffaflığın artırılması ve kayıt dışı ekonomi ile mücadelesi için geliştirilmektedir. Bu kapsamda TTB montajları ve akaryakıt istasyonlarına yönelik donanım montaj işlemleri hızlandırılmaktadır. UTTS Uygulama Genel Tebliği çerçevesinde, kiralama yoluyla edinilen, işletmeye dahil olan veya işte kullanılan taşıtların en geç 30 Nisan 2025 tarihine kadar TTB taktırması gerekmektedir. Ayrıca, akaryakıt dağıtım şirketlerinin TTS programlarına kayıtlı tüm diğer taşıtların ise 1 Temmuz 2025’e kadar bu yükümlülüğü yerine getirmesi gerekmektedir.
Tüm mükelleflerin, utts.gov.tr adresinden gerekli işlemleri yaparak Türkiye genelinde yetkilendirilmiş montaj firmalarından en uygun montaj noktasını seçmeleri ve 30 Nisan 2025 tarihine kadar TTB montaj işlemlerini tamamlamaları beklenmektedir. UTTS sayesinde yakıt alımlarında plaka bilgileri otomatik olarak sisteme yüklenecek, usulsüz belge düzenlenmesinin önüne geçilecek ve her yıl milyarlarca liralık vergi kaybının sürdürülebilirliği sağlanacaktır. UTTS kapsamındaki belgeler, Vergi Usul Kanunu (VUK) açısından hiç düzenlenmemiş sayılacağından, belirtilen süre içinde sisteme kaydolmayan vergi mükellefleri akaryakıt harcamalarını gider olarak gösteremeyecektir.
29 Mart 2025 tarihinde yayımlanan tebliğ değişikliği ile 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren tescil edilerek piyasaya sunulacak bireysel araçlar için TTB taktırma zorunluluğu kaldırılmıştır.
Bunun yanı sıra tebliğ değişikliğiyle, LPG’li araçlar için TTB yükümlülüğü ve akaryakıt istasyonlarındaki LPG adalarına Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) kurulumu süresi de 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatılmıştır.
UTTS kapsamındaki montaj ve aktivasyonu tamamlanan araç sayısı 1.3 milyonu geçerken, taşıt sahipleri, TTB taktırma yükümlülüğü olan mükellefler ve bireyler, utts.gov.tr adresi üzerinden kayıt ve ödeme işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Yetkililer, vatandaşların işlemlerini yalnızca utts.gov.tr adresinden yapmalarını, sahte internet sitelerine itibar edilmemesi konusunda dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor.