BBC’nin “Yarının Dünyası” adlı programı, 1995 yılında 2025’te dünyanın nasıl olacağına dair öngörülerde bulunmuştu.
Bitiş sürecini tamamlayan bu programda, ünlü bilim insanı Prof. Stephen Hawking, “2025’te büyük değişimler bekleyebiliriz” şeklinde yorumda bulunmuştu.
Program ekibi, hologram teknolojilerinden uzay çöpleri jeline kadar birçok yeniliğin dünyayı etkisi altına alacağına dair tahminlerde bulundu.
Şimdi, “Yarının Dünyası” programının mevcut dünyayı ne kadar isabetle öngördüğüne birlikte bakalım.
2005’in siber ayaklanmaları
1995 yılı itibarıyla internet hızla yükseliyordu, bu durum program yapımcılarının gelecekte bu trendin nelere yol açacağına dair düşünmesine yol açtı.
Programın öngörüsü, internetin gelecekte ciddi sorunlara yol açacağı yönündeydi.
İş dünyasının liderleri ve bankalar, 2000 yılına kadar interneti kontrol altına alarak erişimi kısıtlanmış bir “süper ağ” oluşturacaklardı.
Bunun akabinde hackleme olayları, geliştirilen virüsler ve isyanların yaşanacağı öngörüldü.
Durum: İnternet genel olarak açık kalmayı başardı ve isyanlar yaşanmadı. Ancak, hackerların eylemleri birçok insan için sıkıntılı durumlar yarattı.
Programda öngörülemeyen bir diğer mesele ise, Kuzey Kore gibi devletlerin desteklediği hacker gruplarının etkisiydi.
Siber güvenlik artık hükümetler ve şirketler için hayati bir alan haline geldi. Ayrıca, geleneksel bankacılığa güvenmeyen bir kitle, kripto paraları özellikle Bitcoin’i tercih etmeye başladı.
Asteroit madenciliği ve uzay çöpü jeli
Program, uzay madenciliğinin kârlı bir sektör haline geleceğini ve şirketlerin Dünya’ya yakın asteroitlerden değerli metaller çıkaracağını öngörüyordu.
Aynı zamanda uzay çöplerinin astronotlara tehdit oluşturacak seviyelere ulaşacağını ve bu soruna dev bir köpük jeli ile çözüm bulunabileceğini belirtti.
Durum: Programın uzay madenciliği ve köpük jel konusundaki tahminleri doğru çıkmadı. Ancak uzay çöpleri, günümüzde önemli bir sorun teşkil ediyor.
Fütürist Tom Cheesewright, uzay madenciliği konusunda umutlu; “Potansiyel zenginlikler inanılmaz derecede büyük ve teknoloji, bunu gerçekleştirmek için mevcut” ifadelerini kullanıyor.
Süper cerrahlar ve robot cerrahlar
Yarının Dünyası, İngiltere’de 2004 yılına kadar cerrahların başarı oranlarını açıklamaya yönelik bir yasa çıkarılacağını öngörmüştü.
Öne çıkan en başarılı cerrahların popülaritesinin artması sonucu hastalar, fiziksel olarak cerrahlara gitmek yerine hologramları aracılığıyla iletişim kuracaklardı.
Cerrahlar “mekansal eldivenler” kullanarak ameliyat yapacakken, robotlar da cerrahların hareketlerini kusursuz bir şekilde taklit edecekti.
Durum: Bu öngörü tam olarak tutmasa da, robotlar cerrahi süreçlerde destekleyici rol üstlenmeye başladı.
Akıllı hoparlörler ve hızlı seyahat
Program, gelecekte bir ailenin sanal gerçeklik gözlüğü ve Siri veya Alexa gibi akıllı hoparlörlerle etkileşimde bulunduğunu öngörüyordu.
Ayrıca ultra hızlı seyahatin mümkün olacağını tahmin etti.
Durum: Ultra hızlı seyahat henüz gerçekleşmiş değil ancak hologramlar, akıllı hoparlörler ve sanal gerçeklik gözlükleri giderek yaygınlaşmakta.