Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sürdürülebilir ulaştırma altyapılarının ekonomik büyüme ile sosyal faydaların dengeli dağılımı açısından önemine dikkat çekti. Uraloğlu yaptığı açıklamada, “Ulaştırma altyapısına harcanacak her kuruş, ticaret maliyetlerini azaltmaya, ekonomik büyümeyi artırmaya, bölgesel entegrasyonu teşvik etmeye ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmaya katkı sağlayacaktır. Son 23 yılda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak ulaştırma ve haberleşme alanlarında 290 milyar dolarlık yatırımı hayata geçirdik” dedi.
Bakan Uraloğlu, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Yükselen Pazarlar Forumu’na katıldı. Burada yaptığı konuşmada, küreselleşen dünyada ulaştırma koridorları ve transit taşımacılığın kalkınmanın omurgasını oluşturduğunu vurguladı. Uraloğlu, insanların ve malların makul maliyet ve zamanla varış noktalarına ulaşmasının gerekliliğinin yanı sıra, ulaştırma bağlantılarının kesintisiz devam etmesi için yeni alternatiflerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
Türkiye’nin jeopolitik konumunun stratejik önemi hakkında bilgi veren Uraloğlu, “Türkiye’den 4 saatlik uçuşla 1,5 milyar insanın yaşadığı ve 51,2 trilyon dolarlık ekonomik hacme sahip 67 ülkeye ulaşılıyor. Ülkemiz, kıtalararası ulaştırma koridorlarının sağlıklı işlemesinde bir tür kilit taşı görevi görüyor,” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Türkiye üzerinden geçen taşımacılık potansiyelinin artış gösterdiğini dile getirdi.
Uraloğlu, Türkiye’nin ulaşım potansiyeli ve bu alandaki yatırımlarına da dikkat çekti. Orta Koridor’un öneminin altını çizen Uraloğlu, “Kalkınma Yolu Projesi tamamlandığında Asya ile Avrupa arasındaki geçiş süresi, mevcut deniz yollarına kıyasla 15 güne kadar kısalacak. Bu yolun hayata geçirilmesi için çalışmalar süratle devam ediyor,” şeklinde konuştu. Projeyle, Doğu-batı koridorlarının kuzey-güney ekseninde birleştirilerek küresel ticarete katma değer sağlayacağı vurgulandı.
Bakan Uraloğlu, ‘Yeni İpek Yolu’ olarak adlandırılan Kalkınma Yolu Projesi’nin Fav Limanı’ndaki ilk faz çalışmalarının hız kazandığını belirtti. 2025 yılında tamamlanması planlanan bu projenin, stratejik bir eşiği aşmasını hedeflediklerini ifade etti. Irak ile nihai anlaşmanın imzalanmasının da önemli bir adım olacağını söyledi.
Yatırımların detaylarını paylaşan Uraloğlu, “Son 23 yılda ulaştırma ve altyapıya 290 milyar dolarlık yatırım yaptık. Sivil havacılık, demir yolları, kara yolları, denizcilik ve haberleşme sektörlerinde birçok ilki gerçekleştirdik,” dedi. Öne çıkan projeler arasında Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve İstanbul Havalimanı yer alırken, bu projelerin hem altyapı hem de ekonomik gelişim açısından büyük katkı sağladığına dikkat çekti.