Türkiye, ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’yı 42 derece Doğu yörüngesine yerleştirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A‘nın yörüngesine ulaşımının başarıyla tamamlandığını duyurdu.
KALICI YÖRÜNGESİNE ULAŞTI
Bakan Uraloğlu, Türksat 6A‘nın uzay yolculuğunun başarıyla gerçekleştiğini ifade etti. Uraloğlu, uzaya 9 Temmuz’da fırlatılan ve 20 Temmuz’da geçici yörüngesine ulaşan uydunun, daha sonra 42 derece Doğu daimi yörüngesine girdiğini belirtti. Uraloğlu, “Bu uydu, Türkiye’nin uzaydaki geleceğini şekillendirecek ve küresel gücünü artıracak bir proje” ifadesini kullandı.
20 YILLIK HAYAL GERÇEK OLDU
Türksat 6A‘nın yüksek yerlilik oranı, Bakan Uraloğlu’na göre, Türksat tarafından yürütülen teknoloji transfer eğitim programına dayanıyor. Uraloğlu, “Bu program sayesinde, daha önceki uyduların yapımında Türksat mühendislerinin rol alması sağlandı ve Türksat 6A da en yüksek yerlilik oranıyla üretildi. Aslında bu proje, 20 yıllık bir hayalin gerçeğe dönüşmesidir” dedi.
“6 ATEŞLEME YAPILDI”
Uraloğlu, Türksat 6A‘nın 50 derece doğu yörüngesine ulaştıktan sonra, burada gerçekleştirilen faydalı yük testlerinin başarıyla tamamlandığını belirtti. Bakan, “Uydumuz, uzayda toplam 6 ateşleme yaptı ve Türkiye saatiyle 05:00 sıralarında yaptığı son ateşleme sonrası jeosenkron yörüngesine başarıyla ulaştı” dedi.
TÜRKİYE’YE SINIF ATLATACAK
Bakan Uraloğlu, Türksat 6A‘nın nihai kabulünün yapılmasının ardından 2025’in ilk çeyreğinde hizmete gireceğini kaydederek, “Bu uydu, Türkiye’yi uzay çalışmaları alanında uluslararası bir aktör haline getirecek” dedi. Uraloğlu, proje ortaklarının ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK UZAY ve CTECH olduğunu hatırlatarak, “Bu firma ve mühendislerimiz, yerli ve milli üretimle uzayda deneyim kazanmış durumda” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE, 5 MİLYAR KİŞİYE ULAŞACAK”
Uraloğlu, Türksat’ın şu an 31, 42 ve 50 derece doğu yörüngesinde toplam 5 haberleşme uydusuyla faaliyetlerine devam ettiğini belirtti. Türksat 6A‘nın hizmete girmesi