Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre, 7 Mart 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Spitsbergen (Svalbard) Antlaşması Türkiye için yürürlüğe girmiştir.
TİCARİ FAALİYETLERDE BULUNMA HAKKI TANINDI
9 Şubat 1920’de Paris’te imzalanan ve 1925 yılından bu yana geçerli olan bu antlaşma, Norveç’in adalar üzerindeki egemenliğini tanımakla birlikte, taraf ülkelerin vatandaşlarına Svalbard Takımadaları üzerinde mülk edinme, ikamet etme, balıkçılık, madencilik alanlarında ticari faaliyet yürütme ve bilimsel araştırmalar gerçekleştirme hakkı tanımaktadır.
TÜRK BİLİM İNSANLARI ARAŞTIRMA YAPABİLECEK
Türkiye, antlaşmanın tarafı olmasıyla Türk vatandaşları ve şirketleri Svalbard Takımadaları’nda mülk edinme ve oturma hakkına sahip olacak. Ayrıca, adaların kara sularında balıkçılık yapabilecekleri ve denizcilik ile madencilik alanlarında ticari faaliyetlerde bulunabilecekleri belirtilmektedir. Ek olarak, Türk bilim insanları burada kurulacak Türk Bilim İstasyonu’nda araştırma yapacak, Türk öğrenciler ise Svalbard Üniversite Merkezi’nde eğitim alabilecekler.
ARKTİK BÖLGEDEKİ EKONOMİK FAALİYETLER GÜÇLENDİRİLECEK
Türkiye, bu anlaşma ile Arktik bölgesinin doğal kaynaklarından faydalanmayı ve bölgede yapılacak bilimsel ile ekonomik faaliyetleri güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Türkiye’nin Arktik Konseyi’ne gözlemci üye olma hedefi de bu doğrultuda sürdürülmektedir. Son yıllarda Türkiye, Arktik bölgesine yönelik birçok başarılı bilim seferi gerçekleştirmiştir.
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM), Norveç’in münhasır ekonomik bölgesinde ve Svalbard Adaları’nda başarıyla icra edilen Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferleri’nin dördüncüsü (TASE-IV) 26 Haziran-25 Temmuz 2024 tarihleri arasında tamamlanmıştır.
