TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Sadece Orta Doğu coğrafyasında değil, çok geniş etki alanlarımızda Türkiye’nin gelecekte nasıl bir yol izleyeceği ve dünya sisteminin gelişimine ne tür katkılarda bulunacağı, dostlar ve düşmanlar tarafından merak edilen bir konu.” şeklinde konuştu.
Kurtulmuş, Japonya’nın Nagoya şehrinde Türk toplumu temsilcileriyle bir araya geldi.
Burada gerçekleştirdiği konuşmada, Türkiye’den binlerce kilometre uzakta Türk vatandaşlarıyla buluşmanın kendisi için büyük bir mutluluk kaynağı olduğunu ifade eden Kurtulmuş, “Japonya’da kimlikleriyle ve milli değerleriyle bir araya gelmiş, Nagoya’daki Türk vatandaşlarını temsilen burada bulunan kardeşlerimizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.” dedi.
Türkiye ile Japonya arasındaki yakın işbirliğinin giderek arttığını vurgulayan Kurtulmuş, iki ülkenin toplumsal kimliklerini belirleyen aile değerleri, milli manevi değerlere saygı ve toplumsal dayanışma ruhunun iki toplumu birbirine yaklaştırdığını belirtti.
İki ülke arasındaki ikili ilişkilerin tarihi bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatan Kurtulmuş, yakınlaşmanın Sultan Abdülhamid Han ile İmparator Meiji döneminde başladığını aktardı. Kurtulmuş, “Zaman boyunca Türkiye ile Japonya birçok acı olay üzerinden yakınlaşmayı sağladı. 1985’te İran-Irak savaşında, Türkiye’nin gayretleriyle sıkışan Japon vatandaşlarının tahliyesi bu dostluğu pekiştiren önemli bir olaydır.” ifadelerini kullandı.
Aynı şekilde, 1999 Marmara depremi, Van depremi ve en son Kahramanmaraş merkezli depremlere Japonya’nın arama kurtarma ekiplerinin Türkiye’ye ulaştığını ve bu durumun dostluğun bir göstergesi olduğunu belirtti. Kurtulmuş, “Evvelsi akşam Tokyo’da, arama kurtarma ekibinden 7 kişiyle akşam yemeği yedik. Onların yaşadığı deneyimleri dinleme fırsatım oldu.” dedi.
Kurtulmuş, Türkiye’nin Kobe depreminde ilk yardım yapan ülkelerden biri olduğunu ve bu desteğin Japonlar tarafından unutulmadığını کہا.
TBMM Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde Türkiye ile Japonya hükümetleri arasında önemli bir yakınlaşmanın sağladığını belirtti.
Kurtulmuş, Veliaht Prens Akishino ve Prenses’in geçen aralık ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edildiğini hatırlatarak, “Bu ziyaret, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri güçlendirmek açısından önemli bir adımdır.” dedi.
Bu ziyaretle Türk-Japon ilişkilerinin daha da sağlamlaşacağını vurgulayan Kurtulmuş, Japonya’da hem Temsilciler Meclisi Başkanı Fukushiro Nukaga hem de Danışma Meclisi ile önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.
Kurtulmuş, ayrıca Sasakawa Vakfı’nda Türkiye’nin Orta Doğu politikaları ve dünya barışına dair görüşlerini paylaştığını dile getirerek, Japon üniversiteleri ve düşünce kuruluşlarıyla da bağlantılar kurduklarını belirtti.
Tokyo Camii’nde Türk ve Japon vatandaşlarıyla buluştuğunu, Yunus Emre Enstitüsü’nde Türkçe öğretim yılı açılış programına katıldığını ifade eden Kurtulmuş, tarihi şahsiyet Abdürreşid İbrahim Efendi’nin kabrini ziyaret ettiklerini aktardı.
Her gün dolu dolu bir program yürüttüklerini kaydeden Kurtulmuş, bu ziyaretin Türkiye-Japonya ilişkilerine olumlu etkisi olacağına inandığını belirtti.
Kurtulmuş, Türkiye’nin gücünün her geçen gün arttığını, Asya’nın en doğusunda Japonya ile Avrupa’nın en doğusunda Türkiye’nin gelecekte global ölçekte önemli ülkelerden biri olacağını ifade etti.
“Sizin buradaki varlığınız, Japonların Türkiye’ye olan ilgisini artıracak ve dostluk ile barış köprüsünü daha da güçlendirecektir.” diyen Kurtulmuş, Türkiye’nin sadece bölgesel bir aktör değil, artık küresel bir güç olma doğrultusunda hız