ABD Başkanı Donald Trump, beş milyon dolara mal olacak yeni bir “altın kart” vize programı başlatmayı planladığını duyurdu. Bu uygulama, zengin yabancılara daimi oturum ve vatandaşlık fırsatı sunuyor.
Trump, Salı günü Beyaz Saray’da gerçekleştirdiği basın toplantısında, “Bu kişiler varlıklı olacak ve büyük meblağlar harcayarak ülkeye katkıda bulunacaklar. Aynı zamanda yüksek vergi ödeyip istihdam sağlayacaklar. Programın oldukça başarılı olacağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.
ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick, “altın kart” uygulamasının halen yabancı yatırımcılara vize veren EB-5 yatırımcı vizesi programının yerini alacağını belirtti.
Trump’ın önerileri
Trump, yeni program için herhangi bir istihdam yaratma koşulunun bulunmadığını vurgulayarak, “Burası, varlıklı bireylerin gelmesi için bir fırsat” dedi.
EB-5 vizesinin sayısının sınırlı olduğunu söyleyen Trump, federal hükümetin açığı kapatmak amacıyla 10 milyondan fazla “altın kart” satabileceğini ifade etti ve “Bu harika bir fırsat olabilir” dedi.
Trump, “Bu, insanlara vatandaşlık için bir kapı açacak. Varlıklı ve yetenekli bireyler, ülkelerine gelmek için ödemeler yapacaklar. Şirketler de bu süreçte yer alacak” şeklinde konuştu.
Bir gazetecinin, zengin Rusların da bu programdan yararlanıp yararlanamayacağına ilişkin sorusu üzerine Trump, “Evet, büyük ihtimalle. Bazı Rus oligarklarını tanıyorum ve onlarla ilgili olumlu düşüncelerim var” yanıtını verdi.
Ancak Lutnick, tüm başvuranların kapsamlı bir taramadan geçeceğini ve “dünya ölçeğinde küresel vatandaşlar” olmaları amacıyla gerekli önlemlerin alınacağını sözlerine ekledi.
Altın kart vizesinin sahiplerinin, vatandaşlık başvurusu için bekleme süresi ise belirsizliğini koruyor. Genel olarak yeşil kart sahiplerinin ve mevcut EB-5 vizesinden faydalananların, vatandaşlık başvurusu için beş yıl boyunca ABD’de yasal olarak yaşamaları gerekiyor.
ABD vatandaşlığı ile ilgili koşullar Kongre tarafından belirleniyor. Ancak Trump, “altın kart” için Kongre onayı gerekmeyeceğini savundu ve programın detaylarının iki hafta içinde açıklanacağını bildirdi.
EB-5 programındaki değişiklikler
Lutnick, EB-5 programının dolandırıcılık ve sahtekarlıklarla dolu olduğunu ifade ederek, “Bu düşük maliyetle yeşil kart almanın bir yoluydu. Başkan da bu sorunlu EB-5 programını sonlandırmayı tercih etti” dedi.
EB-5 vize programı, 1990 yılında ABD Kongresi tarafından yabancı yatırım çekmek amacıyla hayata geçirilmişti. Bu programa başvuranların yaklaşık 1 milyon dolar yatırım yapması ve en az 10 kişiyi istihdam etmesi gerekmektedir.
Yatırımcılara bu program çerçevesinde anında yeşil kart verilmekte ve sonunda vatandaşlığa ulaşma imkanı tanınmaktadır. Yeşil kart başvurusunda bulunan bireyler, kalıcı oturum almak için birkaç aydan birkaç yıla kadar bekleyebilmektedir.
EB-5 programı kapsamında verilen vize sayısı 10 binle sınırlıdır. Dışişleri Bakanlığı’na göre bunların 3 bini, yüksek işsizlik oranına sahip sektörlerden gelen yatırımcılara ayrılmaktadır. ABD Vatandaşlık ve Göç Hizmetleri, bu programın amacının “yabancı yatırımcıların sermaye katkılarıyla istihdam sağlaması ve ekonomik canlanmayı teşvik etmesi” olduğunu açıklamaktadır.
İç Güvenlik Bakanlığı’nın son verilerine göre, 30 Eylül 2022’de sona eren yıllık dönemde yaklaşık 8 bin kişi yatırımcı vizesi almayı başarmıştır.
ABD Kongresi’nin Araştırma Servisi, EB-5 vizelerinin,