ABD Başkanı Donald Trump, yeni ithalat vergilerini duyurma hazırlığı içinde.
Trump, 2 Nisan’ı “Kurtuluş Günü” olarak adlandırarak, adil bulmadığı ticaret uygulamalarına karşı çeşitli ülkelerle yeni gümrük vergileri getireceğini açıkladı.
Önceki uygulamalarında çelik ve alüminyum ithalatına yüksek gümrük vergileri uygulayan ABD, artık Asya, Avrupa ve Güney Amerika’daki ülkelerle olan ticaret açığını kapatmak amacıyla yeni vergiler getirebilir.
Yeni tehditler
Trump, pazar günü yaptığı açıklamada, uygulanacak yeni gümrük vergilerinin sadece en büyük ticaret açıklarına sahip ülkelerle kısıtlı kalmayacağını belirtti.
Gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bütün ülkelerle başlamalıyız, sonra gelişmelere bakacağız” şeklinde konuştu.
Trump, NBC’ye verdiği röportajda, eğer Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek üzere Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir anlaşma yapamazsa, Rus petrolü alan ülkelere yönelik yeni gümrük vergileri getireceğini ifade etti.
Bu açıklamaların ardından, Asya ve Avrupa borsalarında önemli düşüşler kaydedildi.
ABD’nin planladığı gümrük vergileri
Trump, 2 Nisan itibarıyla yürürlüğe girecek % 25’lik otomobil vergilerini duyurdu.
Otomobil parçalarına yönelik yeni vergilerin ise Mayıs ayında veya ilerleyen dönemlerde başlayacağı öngörülüyor.
ABD yıllık yaklaşık 240 milyar dolarlık otomobil ithalatı gerçekleştirmekte.
4 Mart’ta Kanada ve Meksika’dan gelen ürünlere % 25 oranında vergi, enerji ithalatına ise % 10’luk vergi uygulanmaya başlandı.
Ancak, USMCA (ABD-Meksika-Kanada) serbest ticaret anlaşması kapsamındaki motorlu araçlar ve parçalarının muaf tutulacağı belirtildi.
Beyaz Saray, uygulanan gümrük vergilerinin, Kanada ve Meksika hükümetlerini ABD’ye yasadışı göçmen akışını ve yasadışı fentanil üretimini durdurmaya ikna etmeyi hedeflediğini açıkladı.
4 Şubat’ta, ABD, Çin’den gelen tüm ürünlere % 10’luk genel bir tarife uygulamaya başlamıştı. Bu oran, 4 Mart’ta % 20’ye çıkarıldı.
Ancak, 800 doların altındaki küçük gönderimler vergi muafiyeti kapsamındadır.
Çin, ABD’den ithal edilen bazı ürünler için % 10-15 oranında misilleme vergileri uyguladı. Kanada da ABD’den gelen 40 milyar dolarlık ürün için karşı önlemler aldı. Meksika henüz bir yanıt vermedi.
ABD, 12 Mart’ta tüm ülkelerden gelen çelik ve alüminyum ürünlerine % 25 gümrük vergisi koydu. Bu durum, özellikle bu ürünlerin en büyük tedarikçilerinden olan Kanada, Brezilya ve Meksika gibi ülkeleri etkiliyor.
Avrupa Birliği, 1 Nisan’dan itibaren ABD’den gelen 28 milyar dolarlık ürün için tarifeler getireceğini duyurdu. Bu ürünler arasında tekneler, bourbon viskisi ve motosikletler yer alıyor.
25 Mart’ta ABD, Venezuela’dan petrol alan ülkelerden gelen tüm ürünlere % 25 vergi getirdi. Beyaz Saray, bu kararın Venezuela hükümetine baskı yapmayı amaçladığını belirtti.
Moody’s Analytics’in açıkladığı verilere göre, mevcut gümrük vergileri toplamda 1,4 trilyon dolarlık ürünleri kapsamakta ve ABD’nin ithal mallara uyguladığı ortalama vergi oranı % 3’ten % 10’a yükselmiş durumda, bu da İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en yüksek seviye olarak kaydediliyor.