Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Türkiye ile Şili, coğrafi olarak birbirlerinden uzak olsalar da, ticari ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirme, çeşitlendirme ve daha önce ulaştığımız 1 milyar dolar eşiğini aşma konusunda birçok fırsat olduğuna inanıyorum” şeklinde konuştu.
Bakan Bolat, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu tarafından düzenlenen Türkiye-Şili İş Forumu Toplantısı’na katıldı. Toplantıya, Şili Dışişleri Bakanı Alberto Van Klaveren, DEİK Türkiye-Şili İş Konseyi Başkanı Ahmet Bilge Anbarlılar, DEİK Başkanı Nail Opak ve pek çok iş insanı da yer aldı. Bakan Bolat, burada yaptığı konuşmasında iki ülke arasında ticari iş birliğinin geliştirilmesi adına atılacak adımları ele aldı.
Bakan Bolat, Türkiye’nin Latin Amerika ile olan ticaretinde Şili’nin önemli bir konumda bulunduğunu belirterek, “Şili, ihracatımızda Latin Amerika ülkeleri arasında 4’üncü sıradadır. 2021 yılında Şili ile ticaret hacmimiz yaklaşık 1 milyar dolar ile zirve yapmıştır. Ancak o dönemde sonraki süreçte demir çelik ihracatımızdaki ve bakır ithalatımızdaki düşüşler nedeniyle dalgalı bir seyir izlemekteyiz” ifadelerini kullandı. 2024 yılı itibarıyla bu ticaret hacminin 483 milyon dolara yaklaşmasının öngörüldüğünü belirtti. Dalgalanmaların, pandemi sonrası ekonomik gerileme ve inşaat ile sanayi sektörlerindeki yavaşlama gibi global faktörlerden kaynaklandığını vurguladı.
Bakan Bolat, 2024 yılında Şili’ye en fazla ihraç edilen ürünlere de değindi. “Demir çelik, makine ve motorlu kara taşıtları Şili’ye yaptığımız ihracatta ilk sırada yer alıyor. İthalatımızda ise tarım ürünleri, inorganik kimyasallar ile kağıt ve karton öne çıkıyor” dedi.
Son yıllarda Türk savunma sanayisinin yerli üretim ve ihracat kapasitesinin yurtdışında ilgiyle takip edildiğini belirten Bakan, Şili’deki önemli savunma ve havacılık fuarına katılan Türk firmalarının büyük bir ilgi gördüğünü aktardı. “ASELSAN, geçen yıl Şili Silahlı Kuvvetleri’nde Leopard 2A4 Ana Muharebe Tanklarının modernizasyonu ihalesini kazanarak ticaretimizi çeşitlendirdi. ASELSAN, Latin Amerika Bölge Ofisini yakın zamanda Santiago’da açarak bölgedeki faaliyetlerini genişletmeyi hedefliyor” dedi.
Şili ile yatırım ve yasal çerçevenin güçlendirilmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Bolat, Şilili şirketlerin Türkiye’deki yatırım stokunun 14 milyon dolar, Türk şirketlerinin ise Şili’deki yatırım stokunun 1 milyon dolar olduğunu söyledi. Eğilimlerin tarım, madencilik, otomobil, makine, enerji gibi alanlarda sürdürülebilir yatırımlar yönünde olması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, Türkiye ile Şili arasında mevcut olan ’Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma’ ve ’Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması’nın bulunmadığını hatırlattı. Bakan, ÇVÖ Anlaşması için yakında müzakerelere başlanacağından memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Bolat, “Küresel ekonomi giderek daha korumacı bir hal almış ve sanayi politikaları güç kazanmıştır. Bu doğrultuda, STA’ların kapsamının genişletilmesini yeniden değerlendirmeye hazırız ve yatırımların Serbest Ticaret Anlaşması kapsamına alınmasını araştıracağız” diye sözlerine devam etti.
Toplantı sonunda, iki ülke arasında bir Mutabakat zaptı imzalandı. Program, hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.