Suriye geçiş yönetimi Devlet Başkanı Ahmed eş-Şera, Beşar Esad’ın devrilmesinin ardından görevde bulunan geçici yetkililerin yerini alacak yeni bir geçiş hükümeti kurulduğunu açıkladı.
Yeni hükümet, yakın müttefiklerin egemenliğini sürdürdüğü bir yapı taşıyacak ve bir kadın bakan da kabinede yer alacak.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Suriye’de geçiş hükümetinin kurulmuş olmasını memnuniyetle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.
Eş-Şera’nın çalışma arkadaşları arasında Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şaybani ve Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra, mevcut görevlerini sürdürmeye devam edecek.
Genel İstihbarat Başkanı Enes Hattab, yeni kabinede İçişleri Bakanı olarak atanırken, Hıristiyan azınlığa mensup ve uzun süredir Esad muhalifi olan Hind Kabawat, Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı olarak görev aldı. Bu atama, Eş-Şera tarafından yapılan ilk kadın ataması olma özelliğini taşıyor.
İsyancı bölgelerde “kurtarma ekipleri” olarak bilinen Beyaz Baretliler’in lideri Raed el-Salih ise acil durumlar ve afetler bakanı olarak atandı.
Cumartesi günü yapılan duyurunun, Mart ayı başında yapılması planlandığı bildirildi.
HTŞ’nin liderliğindeki gruplar, 8 Aralık tarihinde Esad yönetimini devirmiş ve iç savaşın ardından ülkenin yeni liderleri olarak kurumları yeniden inşa etmeye başlamıştır.
HTŞ lideri Ahmed eş-Şera, Suriye geçiş yönetiminin Devlet Başkanı olarak göreve gelmiştir.
Son günlerde ülkenin batı kıyısındaki Alevi nüfusun yoğunlukta olduğu şehirlerde meydana gelen çatışmalarda yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği kaydedilmiştir.
Suriye’nin geçici hükümeti, Lazkiye, Tartus ve Hama’da çatışmaların sona erdiğini duyursa da, bölgeden kaçışların devam ettiğine dair görüntüler gelmektedir.
Binlerce sivil, Lübnan’a geçerken, çok sayıda insanın da farklı bölgelere sığındığı bildirilmektedir.
Birleşmiş Milletler, bazı bölgelerde “yargısız infaz” yapıldığına dair tespitlerde bulunmuştu.
Suriye geçiş yönetimi, azınlıkları koruma taahhüdünde bulunmuştu.
Ülkede kapsayıcı bir geçiş döneminin oluşturulması konusunda uluslararası çağrılar sürmektedir.
Aralık ayında, Muhammed El Beşir liderliğindeki geçici yönetim, 1 Mart’ta duyurulması planlanan yeni kabine kurulana kadar ülkeye yönetme görevi ile görevlendirildi.
Ocak ayı sonu itibarıyla, Esad’ın devrilmesine öncülük eden Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) lideri Ahmed eş-Şera, geçici cumhurbaşkanı olarak atanmıştır.
Eş-Şera, Mart ayında beş yıl sürecek geçiş dönemini belirleyen anayasal bildiriyi imzalayarak yürürlüğe soktu.
Bazı uzmanlar ve hak örgütleri, bu anayasanın gücünün eş-Şera’nın elinde toplandığı ve azınlıkların yeterince korunmadığı konusunda uyarılarda bulunmuşlardır.
Dışişleri Bakanlığı açıklaması
Dışişleri Bakanlığı açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“Ulusal Diyalog Konferansı’nın düzenlenmesi ve Anayasa Bildirgesi’nin açıklanmasının ardından atılan bu adım, Suriye yönetiminin siyasi geçiş sürecini Suriyelilerin öncülüğünde ve kapsayıcı bir anlayışla ilerletme iradesini göstermektedir.
“Türkiye, Suriye’de güvenlik ve istikrarın sağlanması için kapsamlı ve kapsayıcı siyasi süreci desteklemeye devam edecektir. Bu kritik dönemde uluslararası toplumun,