1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Suriye’de Hükümet Kurulursa Ticaret Fırsatları Artar

Suriye’de Hükümet Kurulursa Ticaret Fırsatları Artar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Suriye’de dünya tarafından tanınan kapsayıcı bir hükümetin kurulmasının ardından, ülkenin yeniden inşa sürecinin başlayacağını ve ticaretin normalleşeceğini belirtti. Bu durumun, Türkiye açısından lojistik ve ticaret alanında yeni fırsatlar yaratacağını ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) tarafından düzenlenen 32. Sinerji Toplantısı’nda, Balkan ve Rumeli kökenli iş insanlarıyla bir araya gelmenin mutluluğunu dile getirdi.

Balkan ülkelerinin Türkiye için stratejik ticari ortaklar olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu ülkelerle olan toplam ticaret hacminin 40 milyar dolar civarında olduğunu söyledi. Türk girişimcilerin, 11 Balkan ülkesine bugüne kadar 3 milyar dolardan fazla yatırım yaparak, bölgeye önemli üretim ve istihdam imkanları sağladığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye’nin Balkanlar’daki altyapı ve üstyapı projelerinin yanı sıra havaalanları, otoyollar, köprüler ve enerji santralleri gibi birçok önemli projeyi hayata geçirdiğini belirtti. Türk müteahhitlerinin, bölgede 700 projede toplam 25 milyar dolarlık inşaat işi gerçekleştirdiğini aktardı.

Hisarcıklıoğlu, dünyadaki savaş ve çatışmalara da değinerek, Ukrayna-Rusya, İran-İsrail ve Çin-Tayvan meselelerinin genel olarak dünya için risk teşkil ettiğini kaydetti. Ayrıca, Suriye’de Esad rejiminin yıkılmasının, bölge ve ülke için olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti. Suriye’deki normalleşmenin, Türkiye için yeni ticaret fırsatları yaratacağını aktaran Hisarcıklıoğlu, Türk inşaat sektörünün gücüne ve Türkiye’ye yakın çimento ile demir-çelik fabrikalarının avantajına dikkat çekti. Mobilya ve beyaz eşya gibi mamul ürün ihracatında da yeni pazarların ortaya çıkacağını vurguladı.

Avrupa Birliği’nin (AB) rekabet gücünün, ABD ve Çin’in gerisinde kaldığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, Avrupa ekonomisinin itici gücü olan Almanya’nın zayıfladığına da dikkat çekti. Avrupa’nın yapısal sorunlarının büyüdüğünü, iş dünyasının büyüme beklentilerinin düşük seyrettiğini belirtti. AB’nin Türkiye için en önemli ihracat ve yatırım ortağı olduğunu, ancak son 10 yılda AB’nin dünya ekonomisinden aldığı payın yüzde 25’ten yüzde 11’e gerilediğini kaydetti. Bu durumun Türkiye’nin ihracatını olumsuz etkilediğini söyledi. Ayrıca, Çin’in son 20 yıldaki teşviklerinin ve ölçek ekonomisinin birçok sektörde ciddi kapasite fazlası yarattığını ve maliyet avantajı sağladığını belirtti.

Hisarcıklıoğlu, Çin’in ihracat ve şirket alımları yoluyla pek çok ülkede ekonomiyi ele geçirdiğini ve bunun Türkiye sanayisi için tehdit oluşturduğunu düşündüğünü ifade etti. Bu duruma karşı önlem alınmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek, Türkiye’nin ticaret savaşları sürecini en az hasarla atlatabilmesi için stratejik bir yaklaşım benimsemenin gerekliliğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, yurtiçinde makro ekonomide sağlanan dengelenmelere, enflasyon ve kredi risk primindeki düşüşlere, ülke notundaki artışlara odaklandı. Para piyasalarındaki istikrarı da gelecek açısından umut verici bir gelişme olarak değerlendirdi.

Toplantının ardından TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Şakir, sponsor firmalara plaket takdim etti.

Suriye’de Hükümet Kurulursa Ticaret Fırsatları Artar
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir