Sinop’ta Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) desteği ile iki önemli proje hayata geçirilmeye başlandı. “Lakerda ve Su Ürünleri Üretim Tesisi Projesi” ile “Boyabat Tekno Zanaart Projesi” için iş birliği protokolleri gerçekleştirildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) çerçevesinde toplamda 8,5 milyon TL’lik yatırım ile hayata geçirilecek olan bu projelerin iş birliği protokolü, Sinop Valiliği toplantı salonunda düzenlenen bir törenle imzalandı. Törende, Sinop Valisi Mustafa Özarslan’ın yanı sıra Boyabat Kaymakamı Enver Yılmaz, KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç, İl Koordinatörü Halil İbrahim Kırlı, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş ve diğer paydaş kurumların temsilcileri yer aldı.
Vali Özarslan, Lakerda ve Su Ürünleri Üretim Tesisi Projesi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, projenin yüzde 75’ini oluşturan 3 milyon 43 bin liranın Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından finanse edileceğini belirtti. Geri kalan yüzde 25’lik kısmın, projenin sahibi olan Sinop Ticaret ve Sanayi Odası tarafından karşılanacağını ifade etti. Özarslan, lakerda üretiminin yanı sıra kadın istihdamını artırmayı hedeflediklerini ve başlangıçta 10, proje süresinin sonunda ise 40 kadın istihdam edilmesinin planlandığını kaydetti. Nihai amaç ise, Sinop’u lakerda ve su ürünleri üretim merkezi haline getirmek olarak açıklandı.
Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş da projenin önemine değinerek, “Bu ürünün merdiven altı üretim yerine, herkes tarafından benimsenmiş standartlarla üretilmesi amacıyla bir proje geliştirdik. 4 milyon bütçeyle hayata geçirdiğimiz bu projede, kadınların daha fazla istihdam edilmesi ve lakerda’nın endüstriyel bir ürün olarak üretilmesine olanak sağlanacaktır. Umarım bu proje, belirlenen hedeflere en kısa sürede ulaşarak Sinop’a yakışır bir şekilde tamamlanır.” dedi.
KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç de proje ile ilgili olarak, katma değerli ürünlerin üretiminin yerel ekonomiye katkı sağladığını belirtti. Lakerda üretiminde standartların sağlanmasının ve markalaşmanın hedeflendiğini vurgulayan Genç, projenin hem yurt içindeki pazarda hem de uluslararası boyutta geniş bir satış ağına ulaşmayı amaçladığını ifade etti. Sinop’un coğrafi işaret alması konusundaki çalışmalarının da ilerlediğini kaydeden Genç, Sinop lakerdasının Türkiye genelinde coğrafi işaret alan üçüncü ürün olacağını söyledi.
Boyabat Tekno Zanaart Projesi hakkında da bilgiler veren Vali Özarslan, projenin Boyabat Kaymakamlığı liderliğinde ve Boyabat Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ortaklığında desteklendiğini belirtti. Sinop’ta mevcut 12 coğrafi tescil almış ürün bulunuyor ve bunlardan 6’sının gıda sektörüne ait olduğu, diğer 6’sının ise el sanatlarıyla ilgili olduğu kaydedildi. Projenin, geçmişten gelen geleneksel ürünlerin teknoloji ile buluşturularak katma değer yaratma amacı taşıdığını da ekledi.
Boyabat Kaymakamı Enver Yılmaz ise projede dezavantajlı grupların istihdamının artırılması hedefinin bulunduğunu belirterek, Boyabat çemberinin daha hızlı dokunabilmesi adına çeşitli eğitimler vereceklerini kaydetti. Ayrıca, kadınların ürettikleri ürünleri pazarlayacakları bir alan açmayı ve engelli vatandaşlar için engelsiz bir kafe yapmayı planladıklarını ifade etti.
KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç, Anadolu’daki ürünleri markalaştırma çabalarını sürdürdüklerini belirtti. 2024 yılında “Anadolu’dakiler” programının tanıtımının yapılacağını ve bu proje kapsamında