Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 1,5 yıldır uyguladıkları dezenflasyon programıyla Türkiye ekonomisindeki kırılganlıkların azaldığını ve makro finansal istikrarın sağlandığını ifade etti. Şimşek, “Bugün Türkiye ekonomisi, başlangıç noktasıyla kıyaslandığında daha az kırılgan ve makro finansal istikrarı titizlikle sürdürülüyor. Ayrıca bütçe disiplinini, deprem sonrası yaraların sarıldığı bir dönemde tesis etmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
Bu sözleri, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen “2024 Yılı Değerlendirmesi 2025 Yılı Beklentileri” programında dile getiren Şimşek, gelecek dönemde dost ülkelere ihracatın öneminin artacağını vurguladı.
Türkiye’nin ihracatının yüzde 62’sinin AB merkezli serbest ticaret anlaşmalarına sahip 54 ülkeye yapıldığını belirten Şimşek, bu durumun Türkiye’nin ihracatını güçlendirdiğini ifade etti. “Bu 54 ülke toplam ihracatımızın önemli bir kısmını oluşturmaktadır.” diyen Şimşek, bölgedeki tarihi ve kültürel bağların, ihracatın dayanıklılığını artırdığını söyledi.
Şimşek, bu gelişmelerin bölgesel entegrasyonu hızlandıracağına dikkat çekerek, Türkiye’nin bu açıdan avantajlı bir konumda olduğunu belirtti. “Bölgedeki önemli sanayi ve hizmet üssü olarak, dostluk ilişkilerimiz sayesinde kural bazlı ticaret yapısı oluşturmuş durumdayız.” şeklinde ekledi.
Bakan Şimşek, küresel ticaretteki belirsizliklere rağmen Türkiye’nin mevcut yapısının dayanıklı olduğunu ifade ederek, “Kötümser olmanız için bir sebep yok, ancak trendleri iyi analiz edip zamanında tedbirler almanız gerektiği aşikar.” dedi.
Türkiye’nin borç durumu hakkında da bilgi veren Şimşek, “Küresel borç, milli gelirin yüzde 326’sına ulaşıyor. Gelişmiş ülkelerde bu oran yaklaşık yüzde 400, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 245. Türkiye’nin toplam borcu ise milli gelirin yalnızca yüzde 95’idir.” diyerek, Türkiye’nin borç kaynaklı finansal stresinin daha düşük olduğunu belirtti.
Dünya nüfusunun yaşlanma hızına değinen Şimşek, Türkiye’de doğurganlık oranlarının düştüğünü ve bunun tersine çevrilmesine yönelik politikaların geliştirileceğini duyurdu. “Önümüzdeki süreçte bu konuda adımlar atacağız.” şeklinde konuştu.
Bakan Şimşek, dördüncü sanayi devriminde bulunduklarını vurgulayarak, yapay zekanın dönüşüm sürecine etkilerini anlattı. “Yapay zeka, insan zekasını yakaladı ve 2030’da insan zekasının aşılması muhtemel.” dedi.
Türkiye’nin yapay zeka alanındaki gelişimini değerlendirerek, kendisine benzer ülkelerle kıyaslandığında iyi bir durumda olduğunu ifade ederken, gelişmiş ülkelerle eş düzeye çıkmayı hedeflediklerini vurguladı.
Türkiye’nin dijital altyapı alanında önemli gelişmelere imza attığını belirten Şimşek, 5G ihalesi ve fiber optik ağ genişletme projelerine dair yatırımların süreceğini açıkladı.
Küresel ısınmanın etkilerine de değinen Bakan Şimşek, bu alanda ortak çalışma ve tedbirlerle etkilerin minimize edilmesi gerektiğini kaydetti.
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, uyguladıkları dezenflasyon programının sürdürülebilir büyüme ve gelir dağılımında adalet sağlamak için tasarlandığını belirtti. Fiyat istikrarı, mali disiplin ve yapısal dönüşümün önemine işaret etti.
Şimşek, 2025 yılında yapısal dönüşüm ve dezenflasyonu hızlandıracaklarını kaydederken, cari açıkla ilgili olumlu gelişmeleri de aktardı. “Cari açık düşerken, net rezervlerimiz de önemli oranda arttı.” dedi.
<