Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile birlikte Resmi Gazete’de Siber Güvenlik Başkanlığı’nın kuruluşu duyuruldu.
Siber Güvenlik Başkanlığı’nın belirlenen görev ve yetkileri şunlardır:
- Siber güvenliğin sağlanması amacıyla politika, strateji ve hedeflerin belirlenmesi, eylem planları hazırlanması, mevzuat çalışmalarının yürütülmesi, ilgili faaliyetlerin koordinasyonunun sağlanması ve bunların etkin bir biçimde uygulanmasının takip edilmesi.
- Siber güvenlik alanında farkındalık, bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarının gerçekleştirilmesi.
- Siber güvenlik ile bilgi güvenliğini destekleyen projelerin yürütülmesi.
- Kamu, özel sektör ve üniversiteler arasında siber güvenlik konularında iş birliklerinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılması.
- Siber güvenlik ekosisteminin geliştirilmesi ile yerli ve milli ürün ve teknolojilerin tanıtılmasına ve yerli girişimcilerin global pazarda rekabetçi bir konuma gelmesine yönelik faaliyetlerin hayata geçirilmesi.
- Siber güvenliğe dair ihtiyaç duyulan alanlarda araştırma-geliştirme ve teknoloji transferinin gerçekleştirilmesi.
ACİL DURUM VE KRİZ YÖNETİMİ PLANLARI GELİŞTİRİLECEK
- Siber güvenlik ile ilgili olarak ülke içindeki veya yurt dışındaki tatbikat, etkinlik ve fuarlara katılımın teşvik edilmesine yönelik çalışmaların yürütülmesi.
- Siber güvenlik zafiyetlerinin tespit edilmesine yönelik gerekli çalışmaların yapılması.
- Siber güvenlik alanındaki kapasitenin kritik ihtiyaçlara yönlendirilmesi ve mükerrer yatırımların önlenmesi için öncelikli alanların belirlenmesi.
- Siber güvenlik acil durum ve kriz yönetim planlarının hazırlanması, bu planlar kapsamında ortak operasyon merkezlerinin kurulması.
- Kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulacak teşviklere ilişkin görüşlerin bildirilmesi ve mevzuatla verilen diğer görevlerin yerine getirilmesi.
TEKLİF MECLİS’E SUNULACAK
AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, yakın bir zamanda Meclis’e sunacakları teklif ile Siber Güvenlik Başkanlığı’nın kurulacağını daha önce belirtmişti.