Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliğini sağlamak amacıyla yürüttüğü denetimlerini sürdürüyor. Son gerçekleştirilen kontrollerde, Türkiye’nin önde gelen beyaz et üreticilerinden Şenpiliç’e ait ‘Annemin Köftesi Piliç Kasap Köfte’ ürününde yaşamı tehdit eden bakteri tespit edildi.
İL MÜDÜRLÜKLERİNE “TOPLATIN” TALİMATI
Denetle platformunda yer alan bilgilere göre; Bakanlık çalışanlarının bu üründen aldıkları örnekler üzerinde yapılan laboratuvar analizlerinde L. monocytogenes bakterisi bulundu. Bu durumun ardından, sağlığa zararlı ürünün piyasadan toplatılması amacıyla il müdürlüğü ile gerekli yazışmalar yapıldı.
Dağıtım noktalarına gönderilen resmi yazıda şu ifadelere yer verildi: “Müdürlüğümüz kontrol ekipleri, İlimiz Soğucak Mahallesi, 3. Organize Sanayi Bölgesi 6. Yol No:44 adresinde faaliyet gösteren Şenpiliç Gıda Sanayi Anonim Şirketi’nde yaptıkları denetim sonucu ‘Şenpiliç Annemin Köftesi Piliç Kasap Köfte’ (STT 10/03/2025 – Parti no: 204124) ürününden alınan örneklerde yapılan analizlerde L. monocytogenes bakterisi saptanmıştır. Bu nedenle, Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği’ne aykırıdır ve ilgili işletmeyle yasal süreç başlatılmıştır.”
Uygulanacak süreçler hakkında yapılan bilgilendirmede, söz konusu ürün için tanınan yasal sürenin sona erdiği ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 21. Maddesi’nin 5. fıkrasına aykırılık olduğu belirtildi. Bu bağlamda, kanunun 40. maddesi gereğince söz konusu ürünlerin en kısa sürede toplatılması gerektiği ifade edildi. İl müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen denetimler sonucunda bu ürüne rastlanması durumunda gerekli işlemlerin yapılacağı ifade edildi.”