Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, İstanbul ve Ankara’da meydana gelen sahte alkol zehirlenmesine bağlı ölümlerle ilgili olarak, “Bunu yapanın insanlıktan nasibini almadığını düşünüyorum. Bu durum, teamülen insanı katletmek” ifadelerini kullandı.
Kemal Memişoğlu, sağlık alanında haberciliğin gelişimini desteklemek ve kamuoyunun doğru sağlık bilgilerine erişimini sağlamak amacıyla düzenlenen Sağlık Muhabirliği Eğitim Programı’na katıldı. Burada yaptığı konuşmada, aile hekimliğinin önemine dikkat çekerek, “Aile hekimliklerine nüfuslarına ait sağlık sorumluluğu taşıma zorunluluğu getirdik. Eğer önceki döneme göre nüfusu daha az hastalanırsa, ek teşvik ödemesi yaptık. Şu anda 1,5 milyon insanımızın kronik hastalığını aile hekimleri aracılığıyla tespit ederek kontrol altına aldık” dedi.
Memişoğlu, Sağlıklı Hayat Merkezleri’ne de vurgu yaptı. Türkiye’de mevcut 300’e yakın Sağlıklı Hayat Merkezi’nin, diyetisyenden fizyoterapiste, diş hekiminden çocuk gelişimcisine kadar çeşitli hizmetler sunduğunu belirtti. Meme, rahim ve bağırsak kanseri gibi hastalıkların taramalarının ücretsiz olduğunu kaydeden Memişoğlu, “Aile hekimliğine başvurduğunuzda hastalık gereksiniminiz varsa, hastaneden randevu alabiliyorsunuz. Hedefimiz koruyucu hekimliktir. Randevu bekleme sürelerini yüzde 60 oranında azalttık” şeklinde konuştu.
Özel hastanelere yönelik mevzuat değişikliklerinden de bahseden Bakan Memişoğlu, “Ayaktan teşhis tedavi mevzuatımızı revize ediyoruz. Sağlık profesyonellerinin tanımlamaları yıllar önce yapıldığı için güncellenmesi gerektiğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı. Bunun yanı sıra ödeme sistemleri üzerinde Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile iş birliği içerisinde çalışmalar yürütüleceğini de ekledi.
Bakan Memişoğlu, basın mensuplarının sorularını yanıtladıktan sonra, medikal estetik uygulamalarına ilişkin yeni düzenlemelerin detaylarına girdi. “Hekimlerin ne yapabileceği ile ilgili eğitim müfredatımız mevcut. Belirli branşlar haricinde ve sertifikalı hekim grupları, basit estetik uygulamaları gerçekleştirebilecek. Böylece yanlış uygulamalar ve merdiven altı işlemlerle ilgili kontrol mekanizmalarını güçlendireceğiz” dedi.
14 Mart Tıp Bayramı’nda bazı aile hekimlerinin iş bırakma eylemi düzenlediğine dair bir soruya ise Bakan Memişoğlu, “Son eylemde aile hekimlerimizin yüzde 80’i katılmadı. Biz eleştirilmeye hazırız ve hekimleri daha iyi bir duruma getirmek için çalışıyoruz.” şeklinde yanıt verdi.
İstanbul ve Ankara’daki sahte alkol ölümlerine dair sorulan bir soru üzerine Memişoğlu, “Bu tür durumların insan hayatına tehdit oluşturduğunu ve bunu yapanların insanlık değerlerinden uzak olduklarını düşünüyorum.” dedi. – ANKARA