Tarım ve Orman Bakanlığı, Et ve Süt Kurumu (ESK) ile Hayvancılık Genel Müdürlüğü aracılığıyla, Ramazan öncesinde kırmızı et sektöründeki spekülatif hareketlere karşı piyasa düzenlemeleri yaparak çeşitli önlemler alıyor.
ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan, kurumun piyasa regülasyonu konusunda aktif bir rol üstlendiğini belirtti. Bakanlık politikalarıyla uyumlu şekilde hareket ettiklerini vurgulayan Kayhan, “Üreticinin maliyetlerini gözeterek ve tüketicinin alım gücünü dikkate alarak, piyasalarda kabul edilebilir fiyat politikalarını sağlamak için tedbirler uyguluyoruz.” şeklinde konuştu.
“FİYAT HAREKETLERİNİN ÇOĞU SPEKÜLATİF”
Et sektöründe zaman zaman sorunların yaşandığını ifade eden Kayhan, “Son iki yıldır aldığımız tedbirlerle piyasada istikrar sağlamak için yoğun bir çaba sarf ettik. Ancak kırmızı et, birçok kişi tarafından gündeme getirilen bir sektör. Geçen haftada başlayan fiyat dalgalanmalarını herkes gözlemliyor. Bunun nedenine baktığımızda, ilgisiz kişilerin yorumlarının piyasayı etkilediğini görüyoruz. Üreticiler bir beklenti oluşunca hayvanlarını kestirmiyor ve bu da arzı kısıtlıyor, ancak talep bu beklemeyi yapmıyor. Böylece anormal fiyat dalgalanmaları zaman zaman yaşanıyor. Bu hareketlerin çoğu spekülatif.” dedi.
“PİYASADA ARZ SIKINTISI YOK”
Kayhan, piyasada gerekli tedariklerin yapıldığını belirterek, “Ramazan öncesinde hem kasaplık hem de karkas et tedarik ettik. Bütün bunları dikkatli bir şekilde değerlendirerek yürütüyoruz. Şu anda piyasada herhangi bir arz sıkıntısı bulunmamakta, fiyat dengesizlikleri tamamen spekülatif.” değerlendirmesinde bulundu.
Haksız kazançlara karşı olduklarını vurgulayan Kayhan, rekabet koşullarını olumsuz etkileyen durumlardan kaçınacaklarını ifade etti. Ayrıca, canlı hayvan ithalat yetkisinin ESK’ye verildiğini hatırlatan Kayhan, bu sürecin de başarıyla yürütüldüğünü belirtti. İthalatın zorunlu bir önlem olduğunu söyleyen Kayhan, ESK’nin piyasa müdahale kapasitesinin yüksek olduğunu aktardı.
“HEDEFİMİZ KIRMIZI ETTE KENDİ KENDİNE YETEBİLEN ÜLKE OLMAK”
Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik, hayvancılık alanında belirledikleri ana hedeflerin su kaynaklarını korumak, hayvan refahını ön planda tutmak ve verimliliği artırmak olduğunu vurguladı.
Çelik, “Hedefimiz verimli, kaliteli ve kayıtlı üretimi artırmaktır. Kırmızı et sektörü, yalnızca gıda üretimi değil, kırsal kalkınma, istihdam ve ekonomik büyümeye de katkı sağlayan önemli bir alandır. Ülkemiz, kendi nüfusunun yanı sıra misafirlerimizin gıda güvenliğini sağlamak, ithalatı en aza indirmek ve kendi kendine yeter bir seviyeye ulaşmak için hayvansal üretime büyük önem vermektedir.” dedi.
“KIRMIZI ETTE YETERLİLİK ORANI YÜZDE 95,2”
Kırmızı et üretiminde sürekli bir artış yaşandığını ifade eden Çelik, “2002 yılında 778 bin ton olan kırmızı et üretimimiz, 2023 itibarıyla yüzde 206 artarak 2 milyon 384 bin tona yükseldi. Bugün ülkemizin kırmızı et yeterlilik oranı yüzde 95,2 seviyesine ulaştı. Amacımız, bu oranı önümüzdeki yıllarda yüzde 100’e çıkarmak ve kırmızı et alanında tamamen kendi kendine yeter bir ülke olmaktır. 2024 yılına yönelik üretim planlamamız ile artış öngörülmekte ve ithal gelen besilik hayvanların kesime girmesi ile 2025’te et arzında bir sıkıntı yaşanmay