1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Ramazan Bayramı’nda Diş Sağlığınızı Koruyun!

Ramazan Bayramı’nda Diş Sağlığınızı Koruyun!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ramazan Bayramı‘nda artan şeker tüketimi, çocukların diş sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor. Uzmanlar, şekerin ağızdaki bakteriler tarafından fermente edilip aside dönüşmesi sonucunda, diş minesi üzerinde zararlı etkiler yaratarak çürük oluşmasına yol açabileceğine dikkat çekiyor. Bayram boyunca şeker tüketiminin kısıtlanması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, diş fırçalama sıklığının artırılmasının yanı sıra, diş fırçalama imkanı olmayan ortamlarda bir dilim peynir tüketmenin ağız pH dengesini sağlamak açısından faydalı olabileceğini belirtiyor.

Diş hekimi Hüseyin Ceylan, konuya dair yaptığı değerlendirmelerde, çocukların diş sağlığının korunmasının önemine değindi. Ceylan, “Süt dişlerindeki çürükler sadece geçici bir sorun değildir. Altı yaşından itibaren çıkan daimi dişler de çürümeye oldukça müsaittir. Çocuklar, hayatları boyunca kullanacakları dişlerini erken yaşta kaybedebilir” şeklinde uyarıda bulundu.

“PEYNİR AĞIZ ORTAMININ PH DEĞERİNİ YÜKSELTİR”

Ceylan, bayramda tüketilen şekerlerin ardından dişlerin daha fazla fırçalanması gerektiğini ifade ederek, “Mübarek Ramazan Bayramı, aynı zamanda Şeker Bayramı olarak da biliniyor. Bu dönem, çocukların misafirliklerde daha fazla şeker yemesi ile dolu geçiyor. Şeker, ağızdaki bakteriler vasıtasıyla fermente edilip aside dönüşebilir. Bu asit, diş minesine zarar vererek çürümeye yol açabilir. Bunu önlemek adına şeker tüketimi kısıtlanmalı, diş fırçalama sıklığı artırılmalıdır. Ayrıca, şekerli gıda tüketime sonrasında diş fırçalanamıyorsa, bir dilim peynir yemek diş çürümesini önemli ölçüde engelleyebilir. Peynir, ağız içi pH dengesini yükselterek, bakterilerin ürettiği zararlı asidi nötralize eder. Bununla birlikte, diş sağlığı için faydalı olan kalsiyum ve fosfat içerir; peynire özgü bir protein olan kazein, diş çürüğünü önlemede son derece etkilidir. Yetişkinler, çocuklar kadar şeker tüketmezler; bu nedenle koruma açısından öncelikli dikkat etmemiz gerekenler çocuklardır. Süt dişlerindeki çürükler, 6 yaşından itibaren büyümesi başlayan daimi dişleri de etkileyebilir. Böyle bir durumda, birkaç yıl içinde kalıcı dişini 6 veya 7 yaşlarında kaybedebilir” ifadelerini kullandı.

Uzmanı uyardı: Dişlerinizin çürümesini istemiyorsanız şekerden sonra peynir yiyin

Ramazan Bayramı’nda Diş Sağlığınızı Koruyun!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir