Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu yılki bahar celbinde 18 ile 30 yaş arasındaki yaklaşık 160 bin erkeği orduya çağıracağını açıkladı. Bu, ülkenin askeri gücünü artırma planlarının bir parçası olarak, 2011 yılından bu yana gerçekleştirilecek en büyük asker alımı olacak.
Putin, birkaç ay önce Rusya’nın toplam asker sayısının 2,39 milyona, aktif personel sayısının ise 1,5 milyona çıkarılması gerektiğini belirtmişti. Bu hedef, önümüzdeki üç yıl içinde 180 bin asker daha alınacağı anlamına geliyor.
Ordu sözcüsü Koramiral Vlatimir Tsimliyanski, yeni alınacak personelin zorunlu askerlik kapsamında Ukrayna‘daki çatışma alanlarına gönderilmeyeceğini ifade etti.
Ancak daha önce, zorunlu askerlikle kaydedilen askerlerin Rusya‘nın sınır bölgelerindeki çatışmalara katıldığı ve Ukrayna Savaşı’nın ilk haftalarında cepheye gönderildiğine dair haberler basında yer almıştı.
ABD’nin ateşkes çabalarına rağmen, Nisan ile Temmuz arasındaki mevcut celp döneminde asker sayısının artırılması planlanıyor.
Rusya, bahar ve sonbahar dönemlerinde zorunlu askerlikle gençleri silah altına alma uygulamasına devam ediyor. Bu yılki celpte 160 bin kişi, geçen yıla göre 10 bin kişi daha fazla olarak asker alımı gerçekleştirecek.
Geçtiğimiz yıl itibarıyla, askerlik yaşı 27’den 30’a yükseltildi ve böylece daha fazla genç erkeğin silah altına alınması sağlanmış oldu.
Rusya, aynı zamanda birçok paralı askerin saflarına katılmasına izin verirken, Kuzey Kore’den de binlerce asker aldığı bildirilmektedir.
BBC ve Mediazone’un verilerine göre, Rusya bugüne kadar Ukrayna Savaşı’nda 100 binden fazla asker kaybı yaşamış durumda. Ancak gerçek kayıp sayısının bu rakamın iki katı kadar olabileceği ifade ediliyor.
Putin, Şubat 2022’de başlayan işgal sürecinden bu yana ordunun asker sayısını üç kez artırdığını açıkladı.
Rusya Savunma Bakanlığı, Aralık 2023’teki asker sayısı artışını hem Ukrayna Savaşı’ndan kaynaklanan hem de “NATO’nun genişlemesinden kaynaklanan artan tehditlerle” ilişkilendirmişti.
NATO, Rusya’nın Ukrayna işgalinin bir sonucu olarak Finlandiya ve İsveç’in ittifakına katılmasına olanak tanımıştır. Finlandiya, 1343 kilometreyle Rusya ile en uzun sınıra sahip NATO üyesi ülke olup, Başbakan Petteri Orpo, Rusya’ya komşu olan diğer ülkelerle birlikte anti-personel mayınlarını yasaklayan Ottawa Anlaşması’ndan çekildiğini duyurmuştur.
Polonya ve Baltık ülkeleri de benzer bir karar almışlardır.
