1. Haberler
  2. TEKNOLOJİ
  3. Propolisten Gıda Ürünü: KTÜ’den Patentli İnovasyon!

Propolisten Gıda Ürünü: KTÜ’den Patentli İnovasyon!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Oktay Yıldız, propolis özütleme, konsantre etme ve uçucu bileşen elde etme amacıyla geliştirdiği makineyi gıda sektörü için ürün haline getirdi.

Arı ürünleri üzerinde çalışan Yıldız, hedef olarak yüksek biyolojik değere sahip propolis üretmeyi belirleyerek bu doğrultuda bir proje üzerinde çalışmaya başladı.

KTÜ Teknoloji Transferleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin destekleriyle projeyi fikir aşamasından ürün aşamasına taşımayı başaran Yıldız, bu makinenin hayata geçişini sağladı.

Türk Marka ve Patent Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından patent başvurusu kabul edilen Yıldız, projeyle ilgili ISIF’24 Uluslararası Buluş Fuarı’nda gümüş madalya ödülüne layık görülmüş oldu.

Projesinin gıda sektöründe kullanılabilirliğine dair bilgiler paylaşan Yıldız, KTÜ’de yürütülen Apiterapi ve Doğa Araştırma Grubu’nun bir parçası olarak uzun yıllardır propolis üzerine çalıştıklarını ifade etti.

Propolisin karmaşık yapısından bahseden Yıldız, “Propolis, içerdiği biyolojik aktüf bileşenlerin ayrılmasında zorluklar yaratıyor ve bu süreç dikkate değer bir uzmanlık gerektiriyor. Geçmiş yıllarda propolis ekstraksiyon yöntemleriyle ilgili patent başvurularında bulunduk.” şeklinde konuştu.

Patent alma aşamasının projenin temelini oluşturduğunu vurgulayan Yıldız, “Sonraki aşamada, ‘Acaba patentli yöntemimizi bir mekanizmaya dönüştürebilir miyiz?’ sorusuyla yeni bir yol haritası çizmeye başladık.” dedi.

Çizimlerinde yer alan tasarımları bir makine imalatçısı ile birleştirerek gıdaya uygun hale getirdiklerini belirten Yıldız, “Sonrasında Türk Marka ve Patent Kurumu’na patent başvurusunda bulunduk.” ifadelerini kullandı.

Patent başvurusunun kabul edilmesi ve ISIF’24 Uluslararası Buluş Fuarı’nda gümüş madalya kazanmanın kendileri için tatmin edici olduğunu dile getiren Yıldız, “Dünya genelinde patentlerin büyük bir kısmı ticarileşmiş ürünler değil, bu nedenle patentimiz artık prototipi aşarak endüstriyel bir ürün halini aldı.” görüşünü dile getirdi.

Yıldız, gelecekte işletmelerin bu ürünlerin lisanslamasını gerçekleştirip seri üretime geçirmesinin mümkün olduğunu belirtti.

KTÜ Teknoloji Transferleri Uygulama ve Araştırma Merkezi uzmanı ve öğretim görevlisi Kerim Sönmez, Yıldız’ın buluşunun son derece önemli olduğunu belirtti.

Sönmez, KTÜ’de yaklaşık 250 patent portföyü bulunduğunu aktararak, “Oktay hocanın buluşu, fikirden ürüne giden yolun güzel bir örneği. ISIF’24 Uluslararası Buluş Fuarı’nda aldığımız ödül de bu gelişimin bir göstergesi. Patentli ürünün sanayide kullanılması bizim için büyük bir mutluluk.” ifadelerini kullandı.

Propolisten Gıda Ürünü: KTÜ’den Patentli İnovasyon!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir