Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Arap Birliği Zirvesi’nde Mısır‘ın Gazze’nin yeniden inşasına dair hazırladığı planın kabul edildiğini duyurdu.
Arap ülkelerinin devlet başkanları ile Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler temsilcileri, Mısır’ın başkenti Kahire’de Gazze Şeridi’nin geleceği hakkında gerçekleştirilen Olağanüstü Arap Birliği Zirvesi’nde bir araya geldi. Zirvenin açılış konuşmasını Bahreyn Kralı Hamed bin İsa el Halife yaptı. El Halife, “Filistinlilerin zorla yerlerinden edilmesine karşı her türlü girişimi reddediyoruz. İki devletli çözümü destekliyoruz ve Mısır‘ın yeniden inşa planına destek olma çağrısında bulunuyoruz” diyerek, “Adil ve sürdürülebilir bir barış, Filistin halkının meşru geleceğini belirleme hakkının tanınmasıyla mümkün olacaktır” ifadesinde bulundu.
“Plan, Filistinlilerin kendi topraklarında kalmalarını güvence altına alıyor”
Zirveye ev sahipliği yapan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Gazze’ye düzenlenen saldırıların insanlık tarihinde iz bıraktığını belirtti. Gazze Şeridi’ndeki nüfusun hedef alındığını vurgulayan Sisi, “Bugün burada yaşanan acı gerçeklerle yüz yüzeyiz. Bölgemiz zor zamanlardan geçiyor” şeklinde konuştu.
Mısır’ın Gazze’yi yeniden inşa planının, Filistinlilerin kendi topraklarında varlıklarını sürdürmelerine olanak tanıyacağını söyleyen Sisi, “Gazze’deki yakınlarını kaybedenler, dullar ve yetimler, umutlarının yeniden canlanması ve kalıcı bir barış için gözlerini sizlere çevirmiş durumda” dedi.
Sisi, ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu’da barışı sağlama yeteneğine sahip olduğuna da değindi.
BM Genel Sekreteri Guterres, ateşkes müzakerelerinin yeniden başlaması ve Gazze’ye insani yardımın ulaşmasını sağlamak için engellerin kaldırılması çağrısında bulundu. Guterres, “İnsani yardım müzakere konusu olamaz. Yardımların kesintisiz bir şekilde ulaşması gerekiyor” dedi.
Gazze’nin yeniden inşası için uluslararası hukuk prensiplerine dayalı bir siyasi çerçeveye ihtiyaç olduğunu belirten Guterres, “İsrail’in güvenlik endişelerine yanıt verilmelidir ancak bu uzun vadeli askeri varlıkla sağlanmamalıdır. Gazze’nin bağımsız, demokratik ve egemen bir Filistin devletinin parçası olarak kalması gereklidir” şeklinde ifade etti.
Guterres, Batı Şeria’daki durumu da endişe verici olarak nitelendirerek, “Son aylarda 40 binden fazla Filistinli zorla yerlerinden edildi ki bu, on yıllardır görülen en büyük yerinden etme olaylarından biridir” dedi.
Guterres, gerilimi azaltmak için acilen adım atılması çağrısı yaparak, İsrail’i uluslararası hukuka uymaya davet etti.
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Antonio Costa, AB’nin iki devletli çözüm hedefine bağlı olduğunu tekrar belirtirken, “BM Şartı’na ve uluslararası hukuka bağlılık, önceki dönemlerden daha fazla tehdit altındadır. Avrupa Birliği, Gazze’deki demografik ve sınır değişikliklerine karşı duracaktır. Bu tutum dünya genelinde de geçerlidir” dedi.
Costa, AB’nin Gazze’nin yeniden inşası için Mısır’ın önerisine somut destek vermeye hazır olduğunu da vurguladı.
Ürdün Kralı II. Abdullah, zirvede Filistinlilerin zorla yerlerinden edilmesine başından beri karşı olduğunu ve Gazze’nin yeniden inşasına destek verdiklerini belirtti.
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, ülkesinin Filistin davasına olan desteğini yineleyerek, bu konuda her türlü yardımı yapacaklarını ifade etti. Trump’ın Gazze planını reddeden Şara, “Filistin halkını Gazze’den güç kullan