1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Mersin’den Suriyeli İşbirliğine Stratejik Adımlar

Mersin’den Suriyeli İşbirliğine Stratejik Adımlar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Mersin’in Suriye ile ticaret ve inşaat alanlarında önemli fırsatlar yakaladığını ifade etti. Çakır, “Artık Suriyelilerle aramızda bir yakınlık var ve bu durumu avantaja çevirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Bir otelde düzenlenen basın toplantısında 2024 yılı çalışmalarını değerlendiren Çakır, 2025 hedeflerine de değindi. Mersin’i bir aile gibi gördüklerini belirten Çakır, “Öncelikle aile ortamının huzurlu olması gerekiyor. Mersin’deki tüm kurumlar ne kadar yakın ve mutlu olursa bu durum ticaret açısından olumlu sonuçlar doğurabilir. Bu anlayışla birlikte tüm kurumlarla iş birliği yaparak projeler geliştirdik” dedi.

Çakır, yönetim olarak göreve geldiklerinde yaşanan personel sıkıntısına dikkat çekerek, “İşverenlerimizin eleman bulma konusunda zorlukları vardı. Öğrencilerin iş bulma ihtimali de düşüktü. Kayıtlı 50 bin işsiz vardı. Hemen Milli Eğitim Müdürlüğü ile iş birliği yaparak Mersin Modeli Projesi’ni hayata geçirdik. Bu proje Türkiye genelinde dikkat çeken bir çalışma oldu” diye belirtti. Ayrıca, “DAHİ adıyla anılan Dijital Ahilik Projesi’ne başladık. Hedefimiz, öğrencilerin mezuniyet sonrası iş hayatına hazır bir şekilde girmesini sağlamak” ifadelerini kullandı.

Mersin’in savunma sanayisi alanında da önemli gelişmeler yaşandığını vurgulayan Çakır, “Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi aracılığıyla son üç yıldır savunma fuarlarına katıldık. Bu alanda hızlı bir ilerleme kaydedildi ve Mersin, Türkiye’nin en hızlı gelişen şehirlerinden biri haline geldi” dedi.

Çakır, ticaret olmak üzere turizm, tarım ve sanayi gibi sektörlere yönelik yaptıkları çalışmaları da aktardı. “Valilik, Çukurova Kalkınma Ajansı ve çeşitli derneklerle birlikte öne çıkan sektörler üzerine bir çalıştay gerçekleştirdik. Sorunları ve çözüm önerilerini derleyerek Ticaret Bakanlığı’na sunduk. Bu doğrultuda çalışmalar yürütülüyor ve Ticaret Bakanlığı’nın Mersin’e yönelik bir sunum yapmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

İklim krizinin Türkiye ve Akdeniz ülkeleri için önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Çakır, “Bu durum, tarım ve sanayiden turizme kadar pek çok sektörü etkileyecek. İTÜ ile birlikte iklim krizi sonrası ürün desenindeki değişimleri değerlendirmek üzere çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Çakır, Mersin’in geleceğiyle ilgili olarak “Mersin yıldızı parlayan bir şehir” söylemini hatırlatarak, “Mersin, Türkiye’nin İstanbul’dan sonraki en önemli şehirlerinden biri olacak. 2075 Mersin’ini nasıl tasarlayacağımız üzerine çalışıyoruz. Mersin’in doğru bir şekilde büyütülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sanayinin yeşil dönüşümüne yönelik hedeflerini de dile getiren Çakır, “2025’i sanayide yeşil dönüşüm yılı ilan ettik. Bu dönüşüm sürecini başlatmak için gereken çalışmaları hızla yürütmeliyiz. 2026’dan itibaren vergi uygulamaları başlayacak.” dedi.

Çakır, Suriye ile ticaret ve inşaat konularında yürütülen girişimleri detaylandırarak, “Mersin, en fazla göç alan illerden biri. Suriyeliler döndüğünde ne yapacağız? Bu durumu fırsata çevirmek için çeşitli yollar belirlememiz gerekiyor. Gerekirse Suriye’nin Halep ve Şam gibi şehirlerinde temsilcilik açarak süreci ilerletebiliriz” dedi.

Mersin’de sanayi odası kurulmasına ilişkin yapılan sorulara yanıt verirken Çakır, “Bizim 139 yıllık bir geçmişimiz var. Adana ile iş birliği yapmayı hedefliyoruz. Sanayi odalarının bir araya gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bizim ayrışma gibi bir lüksümüz yok”

Mersin’den Suriyeli İşbirliğine Stratejik Adımlar
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir