Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin’in ‘Rekabetçi İller’ kategorisinde yer aldığını ifade ederek, şehrin ‘Potansiyel Küresel İller’ seviyesine yükselmesi için devam eden ve henüz başlatılmamış projelere odaklanılması gerektiğine dikkat çekti.
Özdemir, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 yılı İl Bazında Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verileri çerçevesinde, Türkiye’nin GSYH’sinin toplam 26 trilyon 546 milyar TL olduğunu, Mersin’in ise 544 milyar 475 milyon TL ile ülke ekonomisinin yüzde 2,1’ini oluşturduğunu belirtti. Mersin’in bu pay ile Türkiye genelinde 9’uncu sırada bulunduğunu vurgulayan Özdemir, “Kişi başına hasıla istatistiklerine göre Türkiye ortalaması 13 bin 243 dolar iken, Mersin’in 12 bin 25 dolar ile Türkiye ortalamasının yüzde 9 altında yer aldığını ancak 2004 yılına göre 7 basamak yükselerek 17’nci sıraya çıktığını” dile getirdi. Özdemir, Mersin’in kişi başına hasıla sıralamasında bölgedeki Adana, Gaziantep, Konya, Kayseri, Hatay ve Kahramanmaraş gibi illerin önünde bulunduğunun da altını çizdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan ve GSYH’nin önemli göstergeler arasında yer aldığı ‘2024-2028 Bölgesel Gelişme ve Ulusal Stratejisi’ raporuna değinen Özdemir, “Bu raporda Mersin, ‘Rekabetçi İller’ olarak sınıflandırılan 3’üncü kategoride yer alıyor. İstanbul, ‘küresel iller’ sınıfında yer alırken, Ankara, Antalya, Bursa, İzmir ve Kocaeli ise ‘Potansiyel Küresel İller’ kategorisinde bulunuyor” şeklinde konuştu.
“Potansiyel Küresel İller seviyesine yükselebiliriz”
Mersin’in ekonomik büyümesinin artırılması, kişi başına hasıla değerinin ülke ortalamasının üzerine çıkarılması ve bakanlığın kategorilerine göre ‘Potansiyel Küresel İller’ seviyesine yükselmesi için devam eden ve henüz başlanmamış projelere daha fazla önem verilmesi gerektiğini söyleyen Özdemir, Mersin’in doğru bir eylem planı ile potansiyelini değerlendirebileceğini ifade etti. GSYH ve kişi başına hasıla sıralamasında ilk 10’da yer alabileceğine dikkat çeken Özdemir, “Böylelikle daha üst sıralara tırmanarak ‘Potansiyel Küresel İller’ seviyesine ulaşabileceğiz. Bu hedefe ulaşmak için bekleyen projelerin hayata geçirilmesi önemlidir. Çünkü bunlar uzun vadeli yatırımlar olup, sonuç alınması zaman alacaktır” dedi.
“Mersin’i tarımda rekabetçi iller arasında görmekteyiz”
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın raporunda Mersin’in tarım alanında rekabetçi iller arasında yer aldığına değinen Özdemir, 2024-2028 döneminde tarımsal üretimde katma değerli ürünlerin artırılmasının hedeflendiğini belirtti. Özdemir, bu adımı olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi ve “Tarım, kent ekonomisinin lokomotifi olduğu için yıllardır talep ettiğimiz uygulamaların hayata geçmesi, il hasılamızda önemli bir sıçrama sağlayacaktır. Ayrıca, Mersin’in mekansal gelişim açısından ülkenin güneyinde üretim seviyesi öne çıkan iller arasında yer aldığı, orta ve yüksek teknolojili ürünlerin imalatı ve ihracatının artırılmasının önemli bir hedef olduğunu da vurguladı. Devletimizden beklentimiz, ülkemizin en fazla vergi ödeyen 6’ncı ili olan Mersin’in güçlü yönlerinin daha verimli hale getirilmesi ve gelişime açık sektörlerde yeni yatırımlara yönelik bir yol haritası çizilmesidir. Bu adımlar, kentimizin ekonomik büyüme hızı, refah sev