Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ocak, virüslerin yayılımının önlenmesi için hastaların mutlaka maske takmaları gerektiğini dile getirdi.
Trakya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen sempozyum için Edirne’de bulunan Doç. Dr. Ocak, AA muhabirine verdiği röportajda, soğuk havalarda üst solunum yolu enfeksiyonu ile grip vakalarının arttığını vurguladı.
Ocak, bu iki hastalığın büyük ölçüde virüslerden kaynaklandığını ifade ederek, “Hastalığa sebep olan mikroplar farklı kategorilerde incelenmektedir. En yaygın görülenler virüsler ve bakterilerdir. Üst solunum yolu enfeksiyonu ve gribe neden olan etkenlerin yaklaşık yüzde 80’inin virüsler olduğunu biliyoruz. Dikkat çeken bir diğer nokta da, dünya genelinde etkisini gösteren Kovid-19’un da bir virüs olduğudur.” sözlerine yer verdi.
Soğuk havalarda insanların kapalı alanlarda daha fazla zaman geçirdiğini ve yakın temasta bulunduklarını aktaran Ocak, damlacık yoluyla bulaşabilen viral hastalıkların yayılmasını önlemek amacıyla hasta kişilerin maske takmasının büyük önem taşıdığını belirtti.
Ocak, bu konuyla ilgili olarak, “Soğuk nedeniyle kapalı ortamlarda daha fazla bulunuyoruz ve dışarıya çıkma sürelerimiz azalıyor. Kapalı mekanlarda viral hastalıklar damlacık ile yayılmakta. Personel hapşırdığında ya da öksürdüğünde virüsler havada asılı kalıyor ve diğer insanlar bunu soluduğunda enfeksiyon üst solunum yoluna yerleşiyor. Özellikle risk grubundaki bireyler ve yaşlıların kapalı alanlarda maske kullanması sağlıklarını korumalarına yardımcı olur. Ayrıca hasta olanlar da diğerlerine virüs bulaştırmamak için maske takmalıdır. Maske takan bir hasta hapşırsa veya öksürse bile virüslerin etrafa yayılması engellenir.” dedi.
“Antibiyotik kullanımı uzman kontrolü altında olmalı”
Doç. Dr. Emre Ocak, hastalıklara karşı gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesi gerektiğini de bildirdi. Hafif soğuk algınlığı ve burun akıntısı gibi durumlarda insanların sıklıkla antibiyotik kullanma eğiliminde olduğunu belirten Ocak, bu davranışın doğru olmadığını ifade etti. “Antibiyotikler mutlaka bir uzman doktora danışılarak ve onun önerisi doğrultusunda, mümkünse ilgili bölgeden örnek alınarak kullanılmalıdır. Kontrolsüz olarak antibiyotik kullanımı, zamanla bakterilerde direnç gelişmesine yol açar ve bu da uzun vadede halk sağlığı açısından ciddi sorunlar yaratabilir.” şeklinde konuştu.
Son olarak, Ocak, hastalıkların tedavisinde hekim tavsiyelerine uyulması ve gereken önlemlerin alınmasının önemini vurguladı.