Manisa Valisi Vahdettin Özkan, il genelinde etkili olan don afeti sebebiyle zarar gören üreticileri ziyaret etti ve tarım alanlarında incelemelerde bulundu. Vali Özkan, üreticilerin mağduriyetlerinin en kısa sürede giderilmesi amacıyla gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Manisa genelinde 10 Nisan 2025 sabahı meydana gelen don olayı sonrası, tarım alanlarında hasar gören çiftçilere geçmiş olsun dileklerini ileten Vali Özkan, “Manisa’mız tarımın kalbidir; 877 bin 598 dekar bağ alanında yaklaşık 50 bin ailemiz geçimini bağcılıktan sağlamaktadır. Dolayısıyla yaşanan her afet, sadece ürünleri değil, binlerce ailenin geçimini ve alın terini de etkilemektedir,” şeklinde konuştu. Ayrıca, hükümetin uyguladığı hukuki ve idari düzenlemelere değinerek, Tarsim Sigorta Sistemi ile çiftçilere verilen sigorta teşviklerin zararların telafisinde önemli rol oynadığını belirtti.
Saruhanlı ilçesinde sigortalılık oranının yüzde 75 olmasının, oluşan zararların telafisinde büyük önem taşıdığına dikkat çeken Vali Özkan, “İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile ilçelerdeki müdürlüklerdeki teknik personeller, sezonun başından itibaren bağlardaki fenolojik gelişmeleri, iklim değişimlerini ve olası riskleri titizlikle takip ediyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarılar doğrultusunda, 8 Nisan tarihinde üreticilere SMS ve sosyal medya aracılığıyla don uyarısı yapıldı. Ancak, 10 Nisan sabahı saat 01:00 ile 08:00 arasında hava sıcaklığının -2,93 dereceye kadar düşmesi sebebiyle özellikle Alaşehir, Ahmetli, Akhisar, Gölmarmara, Salihli, Saruhanlı, Sarıgöl, Turgutlu, Şehzadeler ve Yunusemre’deki bağ alanlarında farklı oranlarda don zararları oluştu. Gediz’e yakın, çukur arazilerde zarar miktarının daha yüksek olduğu düşünülmektedir,” ifadelerini kullandı.
İl ve ilçe müdürlüklerindeki teknik personel ile TARSİM eksperlerinin, olayın ardından hemen sahaya inerek zarar tespit çalışmalarına başladığını belirten Vali Özkan, tespit ve değerlendirme sürecinin devam ettiğini söyledi. Üreticilerden yapılması gereken en önemli şeyin zarar gören alanlar için öncelikle TARSİM’e bildirimde bulunmaları ve daha sonra bağlı oldukları İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine afet ihbar dilekçelerini teslim etmeleri olduğunu vurguladı. “Zarar durumu netleşene kadar budama gibi işlemlerden kaçınılmalı, hastalık riskine karşı ise bitki koruma çalışmaları aksatılmamalıdır,” diye ekledi. Ayrıca, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası aracılığıyla verilen düşük faizli tarımsal kredilerin ertelenmesi konusundaki çalışmaların sürdüğünü, çiftçilerin müdürlükler aracılığıyla bilgilendirileceğini söyledi. Devletin her zaman çiftçilerin yanında olduğunu vurgulayan Vali Özkan, “Bu zor günleri dayanışma ve doğru tarımsal yönlendirmelerle aşacağımıza inanıyorum. Herkese geçmiş olsun dileklerimle, bu sezonun afetlere sahne olmaması temennisinde bulunuyorum,” dedi.
Vali Özkan, 11 Nisan 2025 tarihinden 15 Nisan 2025 Salı gününe kadar zirai don riski bulunduğunu belirterek üreticilere dikkatli ve tedbirli olmaları yönünde uyarıda bulundu. – MANİSA