Ak Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, 6 Şubat depremlerinin etkilediği Malatya’da nisan ayı ortalarında bin 834 bağımsız bölümün, yıl sonunda ise toplam 6 bin 410 bağımsız bölümün sahiplerine teslim edileceğini açıkladı.
6 Şubat depremleri sonrası Malatya’da yürütülen imar ve inşa faaliyetlerini dikkatle izleyen Ölmeztoprak, Malatya Çarşısı inşaat alanında detaylı incelemelerde bulundu. Depremler öncesindeki proje görselleri ile yeni inşaat projelerini karşılaştıran Milletvekili Ölmeztoprak, yetkililerden yeni inşaat çalışmaları hakkında bilgi aldı. İncelemenin ardından yaptığı açıklamada, “Malatya’mız için ticaret hayatına yeni bir soluk getirecek çarşı inşaatını yerinde değerlendirdik. Depreme dayanıklı ve modern mimarisi ile yerel değerlerimizi ve şehrimizin hafızasını koruyarak ilerleyen çarşı inşaatı hızlı bir şekilde devam ediyor.” şeklinde konuştu. Öte yandan, çalışmaların hızla ilerlemesini sağlamak için iki etapta beton santralleri kurulduğunu vurguladı. Şubat ayında kapatılan bir beton santrali yerine, temellerin atılmakta olduğunu söyledi. Hava koşullarından kaynaklı olarak 1,5 aylık bir gecikme yaşandığını kaydeden Ölmeztoprak, nisan ayı ortasında ilk teslimatların başlayacağını belirtti. İlk aşamada bin 170 dükkan, 570 ofis ve 94 konut ile toplamda bin 834 bağımsız bölümün teslimatının 2025 yılına kadar yapılması hedefleniyor. İkinci aşamada ise 3 bin 745 dükkan (2 bin 587’si zemin olarak planlandı), 2 bin 106 ofis ve 559 konuttan oluşan toplam 6 bin 410 bağımsız bölümün 2025 yılı sonunda teslim edilmesi bekleniyor. Çarşının, Bedesten ve açık Alışveriş Merkezi formatında tasarlandığını belirten Milletvekili, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kalitesi ile Emlak Konut GYO güvencesinde inşa edileceğini belirtti. Çarşının, açık avlular, geniş koridorlar ve tarihi dokuya uygun cephe tasarımları ile geleneksel çarşı kültürünü yeniden canlandıracağını vurguladı.
Milletvekili Ölmeztoprak, “Eski çarşıda yalnızca 250-300 dükkan doğrudan avluya ve caddeye bakıyordu. Ancak yeni çarşımızda caddeye ve avluya bakan dükkan sayısını artırarak çarşıyı daha canlı bir ticaret merkezi haline getiriyoruz. Özel gereksinimli bireyler için erişilebilirlik ön planda tutuluyor; engelli asansörleri, geniş yürüyüş yolları gibi düzenlemeler ile herkes için konforlu bir kullanım alanı yaratılacak.” dedi. Ayrıca, çevre dostu planlama ile doğal peyzaj, enerji verimli çözümler ve sürdürülebilir materyaller ile Malatya’nın ekolojik dengesine katkıda bulunacak bir proje üretildiğini vurguladı. Yeni imar mevzuatına uygun olarak, Malatya’nın yerel mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan fırınların bağımsız olarak inşa edileceğinin altını çizdi. Daha ferah ve hareketli ticari alanlar oluşturulurken, mimari kimliğin korunup estetik dokunuşlarla güçlendirileceğini ekledi. Malatya’nın tarihi ve kültürel dokusuna uygun bir yapı inşa edilmekte olduğuna dikkat çekildi.
Ayrıca, Kiğılı Camii’nin yeni çarşı projesinde 7 metrelik bir açıklık ile İstasyon Caddesi’nden görünür hale geleceğini belirten Milletvekili, “Daha önce sadece pasajın içinden girişi olan ve dışarıdan görünmeyen camini, yeni düzenlemeler ile artık tüm Malatya tarafından görülebilir hale getiriyoruz.” ifadelerini kullandı. Bu yeni projenin, Malatya’nın ticaret hayatına yeni bir kimlik kazandıracağını kayd