1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Makyajını Koru: Son Kullanma Tarihine Dikkat!

Makyajını Koru: Son Kullanma Tarihine Dikkat!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dürüst olmak gerekirse, kullandığınız makyaj ürünlerinin son kullanma tarihini en son ne zaman kontrol ettiniz? Süresi dolmuş makyaj ürünleri, cildinizle oynayabileceği gibi sağlığınıza da risk oluşturabilir.

Makyaj fırçalarınızı ne sıklıkla temizliyorsunuz? Hiç bir arkadaşınızdan maskara aldınız mı ya da bir kozmetik mağazasında ruj denediniz mi? Makyaj çantanızdaki hangi ürün en fazla bakteriyi barındırıyor? Maskara, göz kalemi, süngerler veya fırçalar mı?

Kendimi de bu konuda itiraf edebilirim; fırçaların ve süngerlerin temizliği ya da son kullanma tarihlerine dikkat etme konusunda pek özen göstermediğimi fark ettim. Bu durum, beni Londra Metropolitan Üniversitesi’ndeki bir araştırmanın mikroskobu altına girmeye yöneltti.

Kıdemli öğretim üyesi Dr. Maria Pilar Botey-Salo liderliğinde, süresi dolmuş 70 adet göz kalemi, maskara, dudak nemlendirici, ruj, fondötenin yanı sıra, benim fırçalarım ve süngerlerim de test edildi. Numuneler, mevcut bakterilerin büyütüldüğü özel kaplara yerleştirildi.

Makyajım ne kadar kirliydi?

Benim numunelerimle hazırlanan kaplardaki bakteri kolonileri oldukça dikkat çekiciydi.

Dr. Botey-Salo, “Göz kalemi en kirli olan üründü; diğer makyaj malzemelerine göre çok daha fazla bakteri içeriyordu” açıklamasında bulundu.

Kirpiğimle temas ettiğinde kalemin cildime stafilokoklar gibi bakteriler taşıyabileceğini de ekledi. Makyaj çantamı genelde banyoda tuttuğumu ve sıkça kullandıktan sonra kalemin kapağını birkaç dakika boyunca kapatmadığımı itiraf etmem gerekiyor.

Dr. Botey-Salo, “Evet, bu durumun nedeni olabilir. Çevreden nem alıyor ve bu mikrobiyal büyümeyi artırabilir. Araştırmamızdaki diğer numunelerde de stafilokoklar bulduk. Bunlar arasında fırçalar, süngerler ve maskaralar da yer alıyor” dedi.

Stafilokok bakterileri, gözde orta şiddetli tahrişten konjonktivit, yılancık ve empetigo gibi daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Peki, sorunlu göz kalemini birçok kez kullanmama rağmen neden bu tür sorunlar hiç yaşamadım? Dr. Botey-Salo, “Cildiniz sağlamsa güçlü bir engel oluşturur ve hiçbir şey olmayabilir. Ancak cildinizde bir kesik varsa, bakteri girebilir ve sorun yaratabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler için bu durum endişe verici olabilir” şeklinde yanıtladı.

Makyajdan önce el yıkamanın önemi

Makyaj yapmadan önce ellerinizi yıkıyor musunuz? Ellerde her türlü kirli madde taşınabilir ve hijyenik bir alışkanlığınız yoksa, bu mikropların güzellik ürünlerine geçme riski ortaya çıkar. Özellikle doğrudan ellerimizle uyguladığımız göz farı, dudak nemlendiricisi ve fondöten gibi ürünlerde bu risk oldukça yüksektir.

Dr. Botey-Salo çalışmasında dikkat çekici sonuçlar elde etti. “Bazı ürünlerde normalde bağırsaklarda bulunan enterobakterler gibi bakteriler bulduk. Bu, kötü hijyen alışkanlıkları ve sifon çekildiğinde ortaya çıkan damlacıkların dışkı kaynaklı kirliliğin bir işareti olabilir” dedi.

Araştırmalara göre, sifon çekildiğinde damlacıklar saniyeler içinde iki metreye kadar yükselebilir. Bu damlacıkların enterobakterler taşıma olasılığı yüksektir, dolayısıyla çevredeki makyaj malzemeleri bakterilerle kirlenmiş olabilir.

Belirli enterobakter türleri, idrar yolları enfeksiyonlarına, solunum yolu enfeksiyonlarına, kemik iliği

Makyajını Koru: Son Kullanma Tarihine Dikkat!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir