1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Kuyumcuların Beklentileri ve Zorlukları 2024’te!

Kuyumcuların Beklentileri ve Zorlukları 2024’te!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Ali Yazıcı, 2024 yılı için önemli hazırlıklar yaptıklarını ancak beklenen sonuçların ortaya çıkmadığını dile getirdi. Yazıcı, “Yatırımcılar bu durumdan memnun kalmışken, özellikle perakende sektöründe faaliyet gösteren üreticiler ve pazarlamacılar için pek de sevindirici bir tablo yok” şeklinde konuştu.

Trabzon’un iş hacminin genellikle Mayıs ve Eylül aylarında arttığını belirten Yazıcı, “2024 yılı için çok güzel projelerimiz vardı, ancak beklediğimiz rakamlar ve durumlar oluşmadı. Altın gram fiyatları yıl başında 2 bin 200 seviyelerindeyken, yaz aylarında 3 bin 200 ve 3 bin 300 seviyelerine kadar yükseldi. Bu, yaklaşık yüzde 50’lik bir artış sağladı. Ancak yatırımcıların memnuniyeti, üreticileri ve pazarlamacıları pek mutlu etmedi. Yine de umutsuz değiliz, yeni ürün ve modeller üzerinde çalışmalarımız devam ediyor.” dedi. Trabzon’un hasır bilezikte dünya markası olduğunu vurgulayan Yazıcı, “İnce hasırlı ürünlere yönelik yoğun siparişler almakta ve Mayıs ile Eylül arasında hareketlilik gözlemekteyiz.” ifadelerini kullandı.

Kuyumcuların birçok sorunu olduğunu belirten Yazıcı, denetimlerin sıklaştırılmasının gündeme geldiğini, ancak bu konudaki sorunların medyada eksik yansıtıldığını da dile getirdi. Yazıcı, “Kuyumcuların vergi ödemediği yönünde algılar oluşturulmakta. Oysa Trabzon ve Türkiye genelinde tüm kuyumcular, devletine her zaman vergi ödemektedir. 2023’te uygulanan altın muhasebesinin geri getirilmesi için yoğun bir mücadele verdik, ancak bu konuda ilerleme kaydedemedik. Altın muhasebesine dönüş sağlandığında iş süreçlerimiz daha verimli olacak ve vergi sorunları da ortadan kalkacaktır.” değerlendirmesini yaptı.

Yazıcı, enflasyon muhasebesinin kuyumculuk sektörü için uygun olmadığını ifade etti. “Enflasyon muhasebesine uygun olmayan bir sektörüz. Yıl sonunda 10 kilo altını olan bir kuyumcu, 11 kiloya ulaştığında vergi vermekte bir sakınca yokken, değer artışı nedeniyle beyan edilen kazanç üzerinden vergi yükümlülüğünün getirilmesi doğru değil. Bu durum pek çok soruna yol açabiliyor.” dedi. Ayrıca, MASAK ve Maliye Bakanlığı çerçevesinde yapılan düzenlemelerin kuyumcular üzerindeki etkilerine değinerek, 185 bin TL ve üzerindeki alışverişlerin sıkı denetim altında olacağını belirtti. “Bu tür uygulamalar, esnaflar olarak tedirginlik yaratıyor ve bu konuda önerilerimizi iletiyoruz.” şeklinde konuştu.

Kuyumcuların Beklentileri ve Zorlukları 2024’te!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir