MEDİPOL Sağlık Grubu’na bağlı Hafıza Merkezi’nin Diyetisyeni Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplanmasını azaltarak nöroinflamasyonu düşürme potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Tağraf, “Alzheimer’dan korunmak için yalnızca kefir tüketimi yeterli değildir; öncelikle genel sağlık durumumuzu en iyi seviyeye çıkarmamız gerekmektedir.” şeklinde ifade etti.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Diyetisyen Beyza Tağraf, yapılan güncel bilimsel araştırmaların kefirin bağırsak iltihaplanması üzerindeki baskılayıcı etkisini öne çıkardığını kaydetti. Kefirin Alzheimer’a karşı koruyucu bir gıda kaynağı olabileceğini ifade eden Tağraf, yalnızca kefir tüketiminin bu etkinin sağlanması açısından yetersiz olacağına dikkat çekti.
‘KEFİR, NÖROİNFLAMASYONU AZALTMA POTANSİYELİNE SAHİP’
Diyetisyen Tağraf, bağırsaktaki iltihabı tetikleyen bazı maddelerin kefir sayesinde azaltılabileceğini belirtti. “Nöroinflamasyonu azaltmak, Alzheimer’dır korunmanın veya önlemenin etkili bir yolu. Bununla birlikte, diğer sağlık faktörlerine de dikkat etmemiz gerekiyor. Kefirin faydasını görmek istiyorsak, beslenme düzenimiz ve genel sağlık koşullarımızı iyileştirmemiz şart.” dedi.
‘ALZHEIMER İLE MÜCADELEDE BÜTÜNSEL YAKLAŞIM ÖNEMLİ’
Tağraf, Alzheimer’ı bir çatıda bulunan birçok delik olarak tanımlayarak, “Bu çatıyı tamir etmek isterseniz, bütün delikleri kapatmalısınız. İnflamasyon bu deliklerden sadece biridir. Alzheimer’a neden olabilecek tüm unsurları hedefleyen bir strateji geliştirmek kritik öneme sahiptir. Bu noktada bütüncül tıbbın gücünü kullanmak ve multidisipliner bir yaklaşım izlemek oldukça önemli.” ifadelerini kullandı.
‘KEFİR TEK BAŞINA YETERLİ OLAMAZ’
Diyetisyen Tağraf, Alzheimer tanısı şüphesiyle gelen hastalarda yalnızca bir tedavi yöntemi üzerine odaklanmadıklarını dile getirerek, “Bir yandan medikal tedavi uygulanırken, diğer yandan beslenme düzenleniyor. Gerekirse beyin uyarımları ve bilişsel rehabilitasyon çalışmaları yapılıyor. Alzheimer hastalarını doğru şekilde yönlendirmek oldukça mühim. Kefir faydalı olsa da etkisini görebilmek için genel sağlık durumumuzu iyileştirmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.
‘SAĞLIKLI YAŞAM ALZHEIMER RİSKİNİ AZALTIR’
Diyetisyen Tağraf, daha sağlıklı bir beslenme, artırılan fiziksel aktivite ve zihinsel etkinliklerin desteklenmesiyle beynin yaşlanma sürecinin yavaşlatılabileceğini vurguladı. “Alzheimer hakkında şu alışkanlığı edinmeliyiz: Şüphe durumunda, hastaya yalnızca ilaç değil; sosyal, zihinsel ve fiziksel alanlarda da destek sunmalıyız. Yani hastaların hayatına bütüncül olarak dokunmalıyız. Bu yaklaşım ile kefirin olumlu etkilerini daha iyi gözlemleyebiliriz.” dedi.