İş Bankası, “Daha Eşitlikçi Bir Dünya” etkinliğini üçüncü kez düzenleyerek iş, girişimcilik ve spor alanlarında öne çıkan kadın temsilcilerini bir araya getirdi. Etkinlik kapsamında gerçekleştirilen panellerde, toplumsal eşitliğin önemi ve kadınların toplumsal dönüşümdeki etkileri masaya yatırıldı.
Kadınların güçlendirilmesi ve iş dünyasında daha fazla yer almalarının sağlanması konusunda kararlı bir tutum sergileyen Türkiye İş Bankası, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık artırma çalışmalarına devam etmektedir. Banka, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle bu yıl üçüncü defa “Daha Eşitlikçi Bir Dünya” etkinliği gerçekleştirerek, kendi sektörlerinde örnek olmuş kadınların başarı hikayelerini paylaştı.
“Eşitlik bir tercih değil, kalkınmanın şartı”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri İzlem Erdem, ekonomik ve sosyal kalkınmada kadınların önündeki engellerin kaldırılmasının büyük bir ilerleme sağlayacağını vurguladı. Erdem, “Kadınların eğitim hakkındaki sorunları bu eşitsizliklerde büyük rol oynamaktadır. Şu an dünyada 119 milyon kız çocuğu okula gidemiyor. Eğitim almış bir neslin istihdamda yer bulması ve günümüz teknolojilerine uyum sağlaması mümkün değildir. Sosyal bir kavram olarak görülen toplumsal cinsiyet eşitliği, ekonomik kalkınma ile de doğrudan bağlantılıdır. Önümüzdeki on yılda bu eşitsizlikler azaltıldığında, küresel milli gelir artış hızı iki katına çıkacaktır. Bu veriler ışığında toplumsal cinsiyet eşitliği, bir tercih değil zorunluluk haline gelmiştir.” şeklinde konuştu.
“Türkiye’de yönetimde kadın oranı yüzde 20 iken, İş Bankası’nda bu oran yüzde 42’ye yaklaştı”
Erdem, İş Bankası’nın 100 yılı aşkın tarihinde sadece ekonomik алanda değil, toplumsal kalkınmada da önemli bir görev üstlendiğini ifade etti. “Bu vizyon doğrultusunda banka çalışanlarının yüzde 55’inin kadınlardan oluştuğunu belirten Erdem, “Türkiye genelinde yönetimde kadın oranı yüzde 20 iken, İş Bankası’nda bu oran yüzde 42’ye ulaşmıştır. Meslek hayatımın her döneminde, cinsiyetim asla engel olmadı ve kişisel yeteneklerimle bu kariyer yolculuğunda ilerlemiş olmaktan gurur duyuyorum. 2023 yılında Kadının Güçlenmesi Bildirgesi’ni yayınladık ve kadın girişimcilere 5 yıl içinde 100 milyar TL finansman sağlama taahhüdünde bulunduk.” ifadelerini kullandı.
“Yapısal sorunlara ve uzun vadeli stratejilere odaklanmalıyız”
UNDP Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Dr. Aslı Çoban, bankacılık sektörünün Türkiye’de kadın istihdamı açısından önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Çoban, “Bankacılık sektörü geçmişte ‘saygın’ işlerle kadınların çalışma hayatına katılımını kolaylaştırmış ve eğitimli kadınlara kariyer imkanı sunmuştur. Ancak, genel ekonomide ev içi bakım yükleri ve ‘kadın işi-erkek işi’ ayrımı, kadınların kariyer ilerlemelerinde önemli engeller oluşturmaktadır. Şu anda yönetim kademelerinde kadınların temsili hala eksik kalmaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitliği için yapısal sorunlara odaklanarak uzun vadeli stratejiler geliştirmemiz gerekiyor.” diye konuştu.
Sporda, iş dünyasında, tarımsal üretimde kadınların rolü
Gazeteci Banu Yelkovan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Sporla Değişen Dünyalar” panelinde, milli güreşçi Buse Tosun Çavuşoğlu, milli voleybolcu İlkin Aydın ve ultra maraton sporcusu Aysu Türkoğlu, sp