Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç, “Kadın girişimciliği, ekonomik ve sosyal dönüşümün temel anahtarıdır. Kadınların girişimcilikte, istihdamda ve karar alma süreçlerinde daha fazla yer alması için süratle ve planlı bir şekilde politikalar geliştirmek, öncelikli sorumluluğumuzdur” şeklinde konuştu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ankara İl Kadın Girişimciler Kurulu’nun düzenlediği ‘2. İl Kurul Toplantısı’, ASO’nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan ASO Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç, “Kadınların eğitimde eşit fırsatlara erişimi sağlandığı ölçüde, toplumsal konumlarının güçlenmesi ve iş hayatında daha fazla yer alması mümkün olacaktır. Veriler, kadınların işgücüne katılım oranının ve girişimci kadın sayısının zamanla arttığını gösteriyor. TÜİK verilerine göre, 2002 yılında yüzde 13,1 olan kadın girişimci oranı, 2023 itibarıyla yüzde 17,4’e çıkmıştır” ifadelerini kullandı.
Kadın girişimci oranındaki artışın yeterli olmadığını dile getiren Ardıç, “TOBB Kadınlar Girişimciler Kurulu üyeleri ve ekonomik analizlerime bakıldığında, bu artışı yeterli bulmuyorum. Çünkü bu oran, kadınlarımızın gerçek potansiyeli ve yetenekleri ile örtüşmüyor. Unutulmaması gereken önemli bir nokta, toplumun yarısını kadınların oluşturduğudur” dedi.
“Kadınları sadece bakım veren rollerle sınırlayan sosyal politikaları tersine çevirmeliyiz”
Kadınların toplumda güçlenmesinin ekonomik kalkınma ve refah üzerindeki olumlu etkilerini artırmayı amaçladıklarını vurgulayan Ardıç, “Kadınları eş, anne ve bakım verici rollerle sınırlayan sosyal politikaları hızla tersine çevirmek zorundayız. Artık iyi biliyoruz ki, sürdürülebilir kalkınmanın temelinde üç ayak vardır: Ekonomik, çevresel ve sosyal sürdürülebilirlik. Bu üçü olmadan sürdürülebilir kalkınmadan bahsedemeyiz” şeklinde belirtti.
“Kadın girişimcilik, ekonomik ve sosyal dönüşümün anahtarıdır”
Ardıç, kadın girişimciliğin sürdürülebilir kalkınmadaki önemine de dikkat çekerek, “Kadın girişimciliği bu bağlamda ekonomik ve sosyal dönüşümün anahtarıdır. Kadınların girişimcilik, istihdam ve karar alma süreçlerinde daha fazla yer alması için hızlı ve planlı politikalar geliştirmek, öncelikli sorumluluğumuzdur. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, kadın girişimciliğini güçlendirmek amacıyla projeler gerçekleştirmektedir ve bu projeler, kadınların bu süreçte daha güvenli adım atmalarını sağlıyor. İyi bir örnek teşkil eden bu projeler, girişimci kadın sayısının artmasında katkı sağlarken, ülkemizin toplumsal ve ekonomik hayatında güçlü değişimler yaratmaktadır. Kadınlar artık hayallerinin peşinden daha cesaretle koşmakta ve üretim ekonomisinin değerli bileşenlerinden birini oluşturmaktadır” dedi.
“Hassasiyetlerin devlet politikası haline getirilmesi faydalı olacaktır”
Ardıç konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Kadınların iş yapma tarzları, analitik düşünme yetenekleri ve geliştirme kapasiteleri sayesinde toplumsal dönüşüm hız kazanıyor. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize daha çabuk ulaşmamızı sağlıyorlar. Ancak, sadece özel sektörün çabalarının yeterli olacağını düşünmüyorum. Her zaman vurguladığım gibi; özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin bir arada çalışmasıyla, tüm bu hassasiyetlerin bir devlet politikası haline gelmesi son derece yararlı olacaktır.” – ANKARA