İzmir’de, kan grubu uyuşmazlığı nedeniyle aile bireylerinden organ alamayan iki böbrek hastası, çapraz nakil yöntemi sayesinde hayata tutundu.
Menemen’de yaşayan 53 yaşındaki Andaç Özen, 2015 yılında böbrek yetmezliği teşhisi aldı. Uygulanan tedavilere rağmen durumu kötüleşen Özen, 2,5 ay önce diyaliz tedavisine başladı.
Eşi Aylin Özen, böbreğini vermek istemesine rağmen kan uyuşmazlığı nedeniyle nakil işlemine uygun bulunmadı.
Başka bir durumda da, 59 yaşındaki Ramazan İnce, 2012 yılında böbrek yetmezliği tanısı aldı. Uzun yıllar diyaliz tedavisi gören İnce’nin eşi Hülya İnce de benzer bir sebepten dolayı böbreğini veremedi.
Kadavradan böbrek nakli için İzmir’de özel bir hastaneye başvuran hastalara, çapraz nakil çözümü önerildi. Bu yöntemle gönüllü vericilerin böbreklerinin diğer ailedeki hastalara uygun olabileceği iletişimi sağlandı.
Aylin Özen’in böbreği Ramazan İnce’ye, Hülya İnce’nin böbreği ise Andaç Özen’e başarıyla nakledildi.
Andaç Özen, hastanede yaptığı açıklamada, böbrek yetmezliği nedeniyle zor bir süreç geçirdiğini ve sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu belirtti. Kadavra bekleme süresinin kısa olduğunu vurgulayarak, “Diyaliz tedavisi sırasında yaşadığımız paniğin ardından doktorlarımız süreçle ilgili bizi rahatlattı. Ameliyattan sonra birkaç zor gün geçirdik ama şimdi oldukça iyiyiz.” dedi.
Aylin Özen, nakil sürecindeki tüm adımlara uyduklarını ve eşinin hayatını kurtaran kişiyle nakil öncesinde tanıştıklarını aktardı. Ameliyat sonrası İnce ailesiyle bağ kurduklarını ifade eden Özen, “Artık sürekli iletişim halinde olacağız. Eşimin hayatını kurtardıkları için teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Ramazan İnce de eşinin her zaman en büyük destekçisi olduğunu, yeni böbreği ile 2025’e girmenin mutluluğunu yaşadığını ifade etti. Türkiye’de kadavradan organ bağışının yeterli seviyede olmadığını hatırlatan İnce, “Herkes organlarını bağışlasın çünkü çok sayıda böbrek nakli bekleyen hasta var.” dedi.
Hülya İnce, eşinin uzun süre tedavi gördüğünü ve sağlığına kavuştuğunu görmekten mutluluk duyduğunu dile getirdi. Aralarında bir bağ oluştuğunu belirten İnce, “Aylin Hanım’ı ve Andaç Bey’i çok sevdim. Organlarınız ona geçiyor, kişinin hisleri değişiyor.” ifadelerinde bulundu.
Nakil ekibinde yer alan uzman doktor Işık Özgü, nakil olan ve organ bağışında bulunanların sağlık durumunun iyi olduğunu aktardı. Türkiye’de kadavradan organ bağışının istenilen seviyede olmaması nedeniyle canlıdan nakil yöntemine başvurmak durumunda kaldıklarını belirtti. Kan gruplarının uyuşmadığı durumlarda aynı sorunu yaşayan çiftlere çapraz nakil uygulandığını söyledi.