Yüksek enflasyon ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar nedeniyle ihracatçıların uluslararası rekabet gücünün azaldığını ifade eden KTO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, ihracatçılara daha yüksek kurdan döviz bozdurma imkanı tanıyan bir sistem geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
Konya Ticaret Odası, üyelerinin sorunlarını dinlemek ve görüşlerini almak amacıyla Meslek Komiteleri İstişare Toplantıları’na devam ediyor. Bu doğrultuda, KTO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk‘ün liderliğinde Alüminyum, Metal ve Demir Ürünlerin İmalatı Meslek Komitesi İstişare Toplantısı KTO Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinliğe Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Emrah Keleş de katıldı. Alüminyum, Metal ve Demir Ürünlerin İmalatı Meslek Komitesi Başkanı İsmail Sevinç, KTO’nun 2022-2026 dönemindeki istişare toplantılarının değerli ve verimli olduğunu dile getirdi. Sevinç, sektör temsilcilerinin sorunlarını dinleyerek ortak çözümler bulma çabası içinde olduklarını ifade ederek, desteklerinden dolayı Öztürk ve yönetim kuruluna teşekkür etti.
KTO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, oda olarak şehrin ticari hayatına katkı sağlamak için kararlılıkla çalıştıklarını dile getirdi. Üyelerden gelen taleplere büyük önem verdiklerini belirten Başkan Öztürk, toplantılarda sektörle ilgili önerilerin ve sorunların görüşüleceğini, bu fikirlerin çalışmalarına ışık tutacağını ifade etti. Sektörün geleceği için atılması gereken adımlar konusunda görüşlerin önemli çıktılar sağlayacağını vurguladı.
İhracat odaklı büyümeye desteklerinin devam edeceğini vurgulayan Öztürk, enflasyonun TÜİK verilerine göre ocakta aylık yüzde 5,03, yıllık ise yüzde 42,12 olarak belirlendiğine dikkat çekti. Enflasyon zorluklarına rağmen ihracattaki olumlu eğilimin umut verici olduğunu söyleyen Öztürk, 2024 yılında ihracat rekorları kıran Türkiye’nin, 2025 yılında da iyi bir başlangıç yaptığını belirtti. Konya’nın ihracatında yüzde 12,28 artışla 276,17 milyon dolara ulaşıldığını kaydetti.
Başkan Öztürk, yüksek enflasyon ve döviz kuru nedeniyle uluslararası pazarda rekabet gücünü kaybeden ihracatçıların rahatlatılması gerektiğini vurguladı. “İhracatçılarımızın nefes alması için daha yüksek kurdan döviz bozdurabilecekleri bir sistem oluşturulmalıdır” dedi ve bu talebi sürekli olarak dile getirdiklerini belirtti.
KTO bünyesindeki çeşitli merkezlerin başarılı projelere imza attığını dile getiren Başkan Öztürk, üyeleri KTOTEK kapsamındaki hizmetlerden yararlanmaya çağırdı. Karatay Üniversitesi, Eğitim ve Sağlık Vakfı, Hava Parkı, Model Fabrika, Dış Ticaret Merkezi gibi çeşitli merkezlerin sağlamış olduğu katkılara dikkat çekti. Başkan Öztürk, bu hizmetlerin işletmelerin verimliliğini ve sürdürülebilirliğini artıracağını, dolayısıyla şehre ve ülke ekonomisine olumlu yansımalar sağlayacağını ifade etti.
Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Emrah Keleş, İşkur’un nitelikli iş gücü temin etme ve işverenlere destekleme gibi önemli görevleri olduğunu belirtti. İşverenlerle her konuda iş birliğine hazır olduklarını ifade eden Keleş, Konya’daki İstihdam Fuarı’na da işverenleri davet etti.
Toplantının sonunda, sektör temsilcilerinin sorunları ve önerileri dinlenerek soru-cevap bölümü gerçekleştirildi. – KONYA