Dr. Ender Saraç, Haberler.com’un “Haber Bahane” programında moderatör Gökay Kalaycıoğlu’nun konuk olarak katıldı. Saraç, modern yaşamın hem kadınlar hem de erkekler üzerindeki fizyolojik ve hormonal etkilerini ele alarak dikkat çeken açıklamalar yaptı.
“KADINLAR ERKEKLEŞTİ, ERKEKLER DİŞİLEŞTİ”
Saraç, kadınların doğum yapma sıklığının azalması, geç anne olma alışkanlıkları ve kariyer sorumluluklarının arttığını belirterek, bu durumların hormon dengesini bozduğunu vurguladı. Modern yaşamın beraberinde getirdiği sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve çevresel faktörlerin de hormonal değişimlere neden olduğunu ifade eden Saraç, jinekolojik rahatsızlıklar ve erken menopoz vakalarındaki artışı “Kadınlar erkekleşti, erkekler dişileşti.” ifadesiyle açıkladı.
“SİSTEM KENDİNİ SAVUNMAYA ALIYOR”
Saraç, bir kadının ömrü boyunca yaklaşık 400 yumurta yumurtladığına dikkat çekerken, “Yüzlercesini yumurtluyorum ama hiçbiri döllenmiyor. Böyle olunca sistem kendini savunmaya alıyor.” ifadelerini kullandı. Daha az doğum yapma, geç anne olma gibi etkenlerin kadınların hormon dengesini ciddi biçimde etkilediğinin altını çizen Saraç, bu durumun östrojen ve testosteron dengelerini bozduğunu belirtti. “Kadınlar yönetim kurulu toplantısında ağrı sancılarıyla işlerini sürdürmek zorunda kalıyor.” diyerek önemli bir noktaya değindi.
“BİR ŞEYİ NE KADAR ÇOK ERTELERSENİZ DENGE BOZULABİLİYOR”
Belli oranlarda her kadında testosteron, her erkekte ise östrojen bulunduğunu vurgulayan Saraç, “Kadını erkekten en çok farklı kılan üç organ; yumurtalık, rahim ve memeler işlevlerini kaybediyor. Zamanımızın gerçeklerine uymuyor ama daha erken yaşta hamile kalma ve bu süreçleri yaşama, yumurtanın döllenmesi ve emzirme oldukça önemli.” dedi. Ertelendiğinde denge bozulma tehlikesine dikkat çekerek, bir şeyin ne kadar ertelendiğinin hormonal dengeler üzerinde etkili olabileceğini belirtti.
“KADINLARA ÇOK YÜK YÜKLEDİK”
Saraç, modern yaşamın kadınlara fazla yük getirdiğine değinerek, “Kötü beslenme de bu durumu ağırlaştırıyor. Spor eksikliği, aşırı yağlanma, stres ve kimyasal ilaç kullanımı dengeleri bozabiliyor. Büyükşehirlerdeki birçok üretken modern kadın depresyon ilacı kullanıyor. Kadınlara o kadar çok yük getirdik ki, ‘Sen güçlüsün, her şeyin üstesinden gelmelisin.’ dedik.” ifadelerini kullandı.
“ERKEKLİK VE KADINLIĞI YANLIŞ YORUMLADIK”
Saraç, “Biz erkeklik ve kadınlığı yanlış yorumladık.” diyerek durumu eleştirirken, “Kadınları erkeklik rollerine soktuk. Doğurma yaşları oldukça ilerledi, annelik, kariyer ve maddi sorumluluklar kadınları fazlasıyla yordu. Hormonlar da buna bağlı olarak zamanla değişti ve menopoz yaşı düşmeye başladı.” şeklinde konuştu.