Gürcistan, yeni bir seçim sistemine geçiş yaptı ve bu süreçte iktidardaki Gürcü Rüyası partisinin desteklediği eski Manchester City futbolcusu Mikheil Kavelashvili, yemin ederek Cumhurbaşkanı görevi için resmi adımını attı.
Yemin töreni, başkent Tiflis’te gerçekleşen büyük çaplı protestolar eşliğinde yapıldı.
Anayasal bir krizin eşiğine getiren gelişme, görev süresi sona eren Cumhurbaşkanı Salome Zourabichvili’nin istifasını vermeyi reddetmesiyle ortaya çıktı.
Zourabichvili, eylemcilere yaptığı konuşmada, başkanlık sarayından ayrılsa bile yeni seçilen Kavelashvili’nin “meşru bir başkan” olmayacağını vurguladı.
Hükümet, Zourabichvili’nin istifa etmemesinin hukuka aykırı olduğunu ifade ediyor.
Zourabichvili ise zorla istifaya götürülmesi durumunda Gürcü Rüyası’nın devletin kontrolünü eline geçireceği ve ülkenin egemenliğinin Moskova’nın yanındaki bir partiye terk edileceğini savunuyor.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabichvili’nin atalarının 1921’de, Sovyet güçlerinin Gürcistan’ın bağımsızlık deneyimine son vermesi nedeniyle ülkeden ayrılmak zorunda kaldığı biliniyor.
Yüz yıl sonra, Zourabichvili, ülkenin geriye kalan tek meşru kurumu olan cumhurbaşkanlığını sırtlayarak istifa düşüncesini reddetti.
72 yaşındaki Zourabichvili, tek bir adayın yarıştığı bu seçim sistemini yerinde bulmuyor.
2018’de Gürcü Rüyası’nın desteğiyle göreve gelmiş olmasına rağmen Ekim ayındaki tartışmalı genel seçimleri eleştirerek, bu sonucun bir “Rus özel operasyonu” olduğunu ifade etti ve Parlamento dışındaki AB yanlısı protestoları destekledi.
‘Efsanevi bir yer’
Salome Zourabichvili, 1952’de Fransa’da dünyaya geldi. Ülkesinin bağımsızlığı döneminde kısa bir süre bakanlık yapmış olan dedesi, 1921’de Gürcistan’dan Fransa’ya göç etti.
Çocukluğunda Gürcistan onun için büyük anlam ifade ediyordu. 2004’teki bir röportajında, Sovyet döneminin “sadece kitaplarda okuduğu efsanevi bir yer” olduğunu dile getirmişti.
Kültürel olarak Gürcü bir ortamda büyüyen Zourabichvili, evde Gürcüce konuşuyordu ve Gürcü Ortodoks Kilisesi’nin ayinlerine katılırken, Fransız kültürüyle de iç içe bir yaşam sürmüştü.
Fransa’nın prestijli okullarından biri olan Sciences Po’da eğitim gördü, bu okul ülke bürokrasisinin üst kademeleri tarafından tercih edilmektedir.
30 yıla yakın bir süre Fransız diplomat olarak görev yaptı; ancak asıl hedefi, ailesinin köklerinin bulunduğu Gürcistan’ı Batı ile yakınlaştırmaktı.
Eski yardımcısı Alexandre Crevaux-Asatiani, Zourabichvili’nin Gürcistan’ı Avrupa’ya entegre etme arzusunu hayatının en önemli hedefi olarak gördüğünü belirtiyor.
2003’te Fransa tarafından Gürcistan Büyükelçisi oldu ve bir yıl sonra Gürcü vatandaşlığına geçerek, eski Cumhurbaşkanı Mikail Saakaşvili döneminde dışişleri bakanlığını üstlendi.
2005’te görevden alındıktan sonra, Gürcü politikasında daha etkili bir rol oynamaya başladı ve kendi partisini kurdu.
Saakaşvili döneminin sona ermesiyle birlikte, Gürcü Rüyası partisi iktidara geldi.
Gürcü Rüyası’nın kurucusu Bidzina İvanişvili, birçok Gür