Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt AŞ, halka arz için talep toplama sürecini başlattı.
Halka arz işlemi, “GLRMK” koduyla QNB Invest liderliğindeki 43 aracı kurumdan oluşan bir konsorsiyum aracılığıyla yapılacak ve 10 Ocak tarihine kadar devam edecek.
Halka arz fiyatının pay başına 125 lira olarak belirlendiği şirket, 22 milyon 600 bin lira nominal değerli payları sermaye artırımı kapsamında; 9 milyon 700 bin lira nominal değerli payları ise ortak satış olarak satışa sunacak. Toplamda 32 milyon 300 bin lira nominal değerli payın satışından 4 milyar 37 milyon 500 bin lira gelir elde edilmesi bekleniyor.
Ek satışın gerçekleşmesi durumunda, 6 milyon 460 bin lira nominal değerli payların ortak satışla birlikte halka arzın toplam büyüklüğünün yaklaşık 4 milyar 845 milyon liraya ulaşması hedefleniyor. Halka arz sonrası ek satış ile birlikte halka açıklık oranının yüzde 12,01 seviyelerine ulaşması öngörülüyor.
Gülermak Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tuncer, AA muhabirine verdiği demeçte, şirketin kurucusu Vildan Güleryüz’ün 1958 yılında kendi adını taşıyan bir firmayla inşaat sektörüne adım attığını ve 1976 yılında firmanın isminin Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt AŞ olarak değiştiğini belirtti.
Tuncer, bu dönemlerde Türkiye’de bir sanayi atılımı yaşandığını dile getirdi ve “Vildan Bey, bu nedenle daha çok sanayi tesislerine, endüstri müteahhitlerine yöneldi. Ancak son 20 yılda bu sektörden biraz uzaklaştık ve demir yollarına, özellikle şehir içi demir yolu projelerine yoğunlaştık. Şu an 7 ülkede şehir içi ve şehirlerarası demir yolları, ayrıca otoyol inşaatları yapmaktayız. Niş bir sektörde faaliyet gösteriyoruz.” ifadesini kullandı.
Tuncer, Gülermak’ın çok yönlü bir iş yaptığına dikkat çekerek, sektörlerinde tasarımdan anahtar teslim projelere kadar kapsamlı çalışmalar gerçekleştirdiklerini vurguladı.
Aldıkları projelerin her yönüyle ilgilendiklerini aktaran Tuncer, “Yanımızda başka bir destek ya da elektromekanik firma olmadan, sistem entegrasyonu ve inşaat sistemleri kurabiliyoruz. Bu nedenle özel bir iş yaptığımızı düşünüyorum. Dünyada bu tür firmaların sayısı oldukça az. Türk firması olarak, 7 ülkede bu sektörde faaliyet gösteren bir firma olmak bize önemli bir rekabet avantajı sağlıyor.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Tuncer ayrıca, şirketin kurumsallaşma sürecine dair bilgiler vererek, yaklaşık 7 yıl önce Gülermak İcra Kurulu’nu kurarak bu sürece başladıklarını, iş süreçlerini yazılı hale getirdiklerini belirtti.
Kendilerinin kurumsallığa ve yönetimde çok sesliliğe önem veren bir firma olduğunu vurgulayan Tuncer, halka arzı, geleceğe yönelik kurumsallık adımlarını taşımak adına önemli bir fırsat olarak gördüklerini sözlerine ekledi. Borsa işlemine geçtikten sonra finansal ve iç denetimleri artırmayı planladıklarını da ifade etti.
Tuncer, kamu-özel sektör işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilen yurtdışı projelerinde, tünel inşaatında kullandıkları TBM (Tünel Açma Makinesi) alımlarında ve finansal borçların ödenmesinde halka arz gelirlerini kullanacaklarını belirtti.
Dünyada şehir nüfusunun köylere oranla daha hızlı arttığına dikkat çeken Tuncer, bu durumun şirketlerine önemli avantajlar sağladığını kaydetti. “Şehirlerdeki nüfus artışı, şehir içi ulaşımın önemini artırırken, aynı zamanda şehirler arası ulaşımı da etkiliyor. Sektörün bu doğrultuda gelişimi bizim için çok büyük bir avantaj.” dedi.
Bu alanda büyük fırsatların olduğunu belirten