‘Herkes hasta’, ancak rakamlar normale dönüşmüş durumda. İnfluenza virüsünün evrimi grip mevsimini nasıl etkiledi? Bu yıl grip mevsimi neden daha yoğun geçiyor?
Ateş, vücut ağrıları, halsizlik gibi şikayetlerle muayeneye gelen hastalar, bu yıl grip mevsiminde sıklıkla karşılaşılan belirtiler arasında yer alıyor.
Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 30 Eylül – 26 Ocak tarihleri arasında grip benzeri belirtilerle aile hekimleri ve hastanelere başvuran kişi sayısı 3,908. Geçtiğimiz yıl ise aynı dönemde bu rakam 4,685 olarak kaydedilmişti.
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Önder Ergönül, dernekleri aracılığıyla temas ettikleri uzmanlar arasında bu yıl yaygın görülen grip benzeri hastalıkların “çok uzun sürdüğü” tespitinde bulundu.
Ergönül, BBC Türkçe‘ye yaptığı açıklamada, “Tüm Türkiye’de hastanelerde influenza enfeksiyonu geçiren hastalar mevcut. Gerçekten influenzadan yatan hastalar var. Risk gruplarında yer alan kişilerin hastaneye yatmaları gerektiğini, hatta yoğun bakım hizmetine ihtiyaç duyduklarını veya bazıları için tedavi edemediğimizi görüyoruz,” şeklinde bilgi verdi.
İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner de, BBC Türkçe‘ye yaptığı açıklamada, dünya genelinde İnfluenza aktivitesinin artış gösterdiğini belirtti. Bununla birlikte Türkiye’deki salgının, önceki yıllarda görülen hastalık trendleriyle benzerlik gösterdiğini ifade etti.
Güner’in verdiği bilgilere göre, İstanbul’da hastaneye yatırılan şiddetli akut solunum enfeksiyonu vakalarının durumu, önceki grip sezonlarıyla uyumlu bir mevsimsel artış trendine işaret ediyor.
BBC Türkçe‘ye konuşan Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, bu yılki salgının olağanüstü bir boyutta olmadığını, ancak virüsün evrim geçirmesinin daha ağır bir seyir oluşturabileceğini vurguladı.
Hangi virüs hasta ediyor?
Azap, üst solunum yolu enfeksiyonlarının genel olarak nezle ve grip olarak iki ana hastalık grubuna ayrıldığını belirtmektedir.
Nezle vakalarında, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve başta dolgunluk gibi belirtilerin görüldüğünü ifade eden Azap, nezlenin kişiyi “işinden gücünden alıkoymadığını” vurguladı.
Grip benzeri hastalıklara birçok farklı virüs ile etkilenebileceğini, ancak en ağır durumlardan genellikle İnfluenza, Covid ve RSV virüslerinin sorumlu olduğunu ifade ediyor. Bu yıl hastalıkların büyük çoğunluğunun kaynağının da İnfluenza A virüsü olduğu bilgisi paylaşıldı.
İnfluenza virüsüne bağlı en belirgin bulgular arasında birkaç gün boyunca 38 derecenin üzerinde seyreden ateş, yaygın kas ağrıları ve aşırı halsizlik bulunmaktadır.
“Bu bulgular diğer virüslerde de gözlemlenebilir ancak influenzada bu belirtiler daha belirgin bir şekilde ortaya çıkar. Bu nedenle gripe halk arasında ‘paçavra hastalığı’ denir,” diyor Ergönül.
Azap, İnfluenza virüsünün Covid kadar şiddetli hastalıklara neden olabileceğini söyleyerek, bu yılki ağır seyirlerin de virüsün yapısındaki değişikliklerden kaynaklanabileceğini belirtti.
“Grip virüsleri de tıpkı Covid virüsleri gibi sürekli değişebilir. Bu sene dolaşımda olan virüs, son birkaç yılda görülen virüsten yapısal olarak farklılık gösteriyorsa, hastalık daha ağır seyredebiliyor,” ifadelerini kullandı.