Genel Sağlık Sigortası ile ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda onaylanarak yasalaştı.
AİLE HEKİMLİĞİNE İLİŞKİN DÜZENLEMELER
Aile Hekimliği Kanunu’ndaki güncellemelerle, yabancılara sağlanan sağlık hizmetleri, sertifikalı aile hekimleri tarafından mesai saatleri dışında sunulan akupunktur ve fitoterapi haricinde ücretsiz hizmet olarak değerlendirilmiştir. Aile hekimliği hizmetleri, acil durumlar hariç, haftada en az 40 saat süresince Bakanlık tarafından belirlenen standartlar çerçevesinde, ilgili aile hekiminin talebi ve yerel sağlık yönetiminin onayı ile sağlanacaktır.
Bakanlıkça belirlenen tarifelerden elde edilen gelirler, il sağlık müdürlüklerinin döner sermaye hesaplarına yatırılacaktır. Bu hesapta toplanan gelirlerin, sağlık hizmet sunumu için harcanma kriterleri ve aile sağlığı çalışanlarına dağıtım usulleri Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görüşüyle belirlenecektir.
Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile bankalar, sigorta şirketleri, borsa gibi birçok kuruluşun personeli için kurulmuş sandıklarla veri paylaşımı yapılmasına olanak tanınmaktadır.
YABANCI ÖĞRENCİLERİN GSS’DEN YARARLANMASI
Yabancı öğrenciler, kayıtlı oldukları süre boyunca, eğitim öğretim yılı başlangıç tarihinden itibaren 3 ay içinde talep ettiklerinde Genel Sağlık Sigortası’na dahil olabileceklerdir. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı veya Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulu tarafından burs verilen uluslararası öğrenciler, burs durumları devam ettiği sürece Genel Sağlık sigortalısı sayılacak. GSS primleri ise belirlenen kazanç alt sınırının yüzde 4’ü oranında olacaktır.
KATILIM PAYI 20 LİRA OLDU
Yeni düzenlemeyle birlikte, Sağlık Bakanlığı’nın onay verdiği kamu hastaneleri ve devlet üniversitelerinde yapılan klinik araştırmalara katılan hastaların sosyal güvenlik ve sağlık hakları klinik araştırma süresince korunacaktır. Ayrıca, ayakta tedavi için hekim ve diş hekimi muayenesi için katılım payı 20 lira olarak belirlenmiştir. SGK, birinci basamak sağlık hizmetleri için sevk edilen hastaların katılım payını yarı oranında azaltma yetkisine sahip olacaktır.
Özel sektör işverenleri için sağlanan 5 puanlık malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası prim indirimi ise 4 puan şeklinde uygulanacak ve bu değişiklik, kanunun yayımlandığı ay itibarıyla yürürlüğe girecektir. Bunun yanı sıra, burs alan yabancı öğrencilerin Genel Sağlık Sigortası prim ödeme süreleri düzenlenmiştir.
YAŞLILIK VE ÖLÜM SİGORTASI PRİM İNDİRİMİ DEVAM EDECEK
İmalat sektöründeki iş yerleri için uygulanacak malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası prim indirimleri 31 Aralık 2026’ya kadar sürecektir. Cumhurbaşkanı, bu süreyi 31 Aralık 2027’ye kadar uzatma yetkisine sahip olacaktır.
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen bu yasa ile, hizmet akdi ile çalışan sigortalıların 2008 yılı Ekim ayı öncesi dönemine ait aylık hesaplamaları mevcut uygulamalarla devam edecektir. Aynı zamanda, çeşitli eğitim programlarına tabi tutulan asker ve polis adaylarının da yetim aylığı alabileceği belirtildi.
YAŞLILIK AYLIĞI ŞARTLARI DEĞİŞTİ
Sigortalılığı 31 Aralık 2008 tarihinden önce başlayan ve çalışma gücü kaybı yüzde 40 ila yüzde 49 arasında olanların 18 yıl, yüzde 50