Kalifiye personel ihtiyacı ve gastronomi sektöründe yaşanan istihdam sorunları masaya yatırıldı. Bu konular, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) tarafından düzenlenen “Gastronomi Sektörü Servis Elemanı İstihdamı Çalıştayı”nda ele alındı.
GTO 8 Nolu Cafe, Restaurant, Catering Hizmetleri Meslek Komitesi öncülüğünde, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştirilen çalıştayda, dijitalleşmenin istihdam üzerindeki etkileri ve engelli bireylerin istihdamı gibi önemli konular da tartışıldı.
Açılış konuşmasını yapan GTO Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Uğur Acıoğlu, gastronomi sektörünün çok yönlü bir alan olduğunu dile getirdi. Acıoğlu, “Gastronomi, sadece mutfak zenginliği değil, aynı zamanda misafirperverlik, hizmet kalitesi ve kentin ekonomisiyle de ilgili çok boyutlu bir sektördür. Bu sektörde görev yapan personelin kalitesi, Gaziantep’in gastronomi alanındaki başarısını doğrudan etkiliyor. Ancak sahadan gelen geri bildirimler, nitelikli servis elemanı bulmada büyük zorluklar yaşandığını ortaya koyuyor. Yüksek personel devir oranları, kalıcı bir istihdam yapısının oluşmasını engelleyerek, hizmet kalitesinde dalgalanmalara yol açmaktadır” şeklinde konuştu.
“Bu Çalıştay, Türkiye gastronomi sektörü için yol haritası oluşturacak”
GTO’nun sektör ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yürüttüğüne dikkat çeken Acıoğlu, Gaziantep Gastronomi Akademisi (GAGA) ile bu yöndeki önemli adımları attıklarını belirtti. “GAGA ile amacımız, yalnızca yemek sunmak değil, aynı zamanda misafir deneyimini artıran profesyoneller yetiştirmektir. Bunun yanında GTO Mesleki Yeterlilik Merkezimiz aracılığıyla sektördeki çalışanların yetkinliklerini belgelemeleri için sınav ve belgelendirme hizmetleri sunmaktayız” ifadelerini kullandı.
Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi ile yapılan iş birliğinin büyük bir değer taşıdığını ifade eden Acıoğlu, “Akademisyenlerimizin yönlendirmesiyle yapacağımız tartışmalar, sektördeki istihdam sorunlarının çözümü için somut adımlar atmamıza yardımcı olacak. Çalıştaydan çıkacak sonuçlar, sadece Gaziantep için değil, bütün Türkiye gastronomi sektörü için önemli bir yol haritası oluşturacaktır” şeklinde konuştu.
Çalıştay kapsamında düzenlenen oturumlarda; Doç. Dr. Furkan Baltacı moderatörlüğünde İstihdam, Teknoloji ve Engelli Bireyler, Doç. Dr. Zeynep Köse moderasyonunda Özlük Hakları ve İktisadi Durum, Doç. Dr. Metin Sürme moderasyonunda Eğitim ve İletişim konuları detaylı bir şekilde ele alınarak raporlar hazırlandı.
Çalıştaya; Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gül Rengin Küçükerdoğan, Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Tuba Büyükbeşe, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Yağcı, akademisyenler, eğitimciler ve sektör temsilcileri katıldı. – GAZİANTEP