1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. GAP Toplantısı Şanlıurfa’da Tarımı Konuştu

GAP Toplantısı Şanlıurfa’da Tarımı Konuştu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa’da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde gerçekleştirilen Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı Bilgilendirme Toplantısı faaliyete geçti.

Toplantının açılışında GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hasan Maral, GAP’ın Dicle ve Fırat nehirleri çevresinde yer alan ve Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerini kapsayan bir proje olduğunu ifade etti.

Maral, bölgenin genç ve dinamik nüfus yapısına dikkat çekerek, “Genç nüfusun fazlalığı, GAP’ın istihdam yaratma potansiyelinin yüksekliğini göstermekte. Son 22 yıl içerisinde gerçekleştirilen yatırımlar sonucunda ulaşım altyapımız gelişti, bu da ihracatımızın 20 kat artış göstermesine ve turist sayısının yükselmesine olanak sağladı. Tarım, bölgemizin belkemiği durumunda ve pamuk, fıstık, buğday ile kırmızı mercimek gibi birçok ürünün üretiminde önemli bir paya sahibiz. GAP’ın tarımsal potansiyelinin ekonomik değere dönüşmesi açısından sulama altyapısının rolü oldukça büyük. Önceki dönemlerdeki GAP Eylem Planlarıyla 1 milyon 57 hektar alanın sulamaya açılması hedeflendi, bugün itibariyle bu hedefin yüzde 64’üne ulaşmış durumdayız.” ifadelerini kullandı.

Maral, GAP Bölgesi’nin hayvancılıkta da önemli bir konumda olduğunu ve büyükbaş hayvan varlığının yüzde 10’u ile küçükbaş hayvan varlığının yüzde 8’ine ev sahipliği yaptığını belirtti.

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, toplantının tarım ve bereketin şehri olan Şanlıurfa’da düzenlenmesinin kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi.

Vali Şıldak, yatırımların bölgedeki kalkınma ve istihdamı artıracağına vurgu yaparak, “GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yatırımların hızlandırılması ve büyük bir kısmının tamamlanması, ekonomik büyümeyi, sosyal gelişimi ve istihdam artışını sağlayarak yerel halkın refah seviyesini yükseltmeyi hedefliyor. Bu amaçla, bölgenin ihtiyaçlarını gözeten kapsamlı plan ve programlar hazırlandı. Bu programlar sayesinde, diğer bölgeler gibi Şanlıurfa da önemli kazanımlar elde etmiştir.” dedi.

Şanlıurfa’nın GAP bölgesinin dörtte birini oluşturduğunu ifade eden Vali Şıldak, kentin nüfusunun yüzde 56’sının 0-24 yaş grubundan oluştuğuna değindi.

Şıldak, “Şanlıurfa’nın hızlı bir şekilde kalkınabilmesi için sulama projelerinin tamamlanmasının yanı sıra tarımsal sulamada enerji ihtiyacının karşılanması için yenilenebilir enerji kaynaklarının devreye alınması büyük önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu.

GAP Toplantısı Şanlıurfa’da Tarımı Konuştu
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir