1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. GAP Eylem Planı ile 496 Milyar Lira Yatırım Süreci

GAP Eylem Planı ile 496 Milyar Lira Yatırım Süreci

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yeni “GAP Eylem Planı” çerçevesinde 2024-2028 döneminde 496 milyar lira kaynak aktaracaklarını ve toplamda 198 projeyi hayata geçireceklerini açıkladı.

“GAP Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı”, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın düzenlediği etkinlikte, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla Şanlıurfa’da gerçekleştirildi.

Burada bir konuşma yapan Kacır, Türkiye’nin muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmasına yönelik tüm bölgeleri bu sürece dahil etmeyi amaçladıklarını belirterek, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin de bu kalkınma sürecinde hak ettiği payı aldığını vurguladı.

Kacır, sanayinin hızlı bir şekilde ilerlemesi için bölgede verimli ve planlı üretime destek verdiklerini ifade ederek, “Bölgemizde 9 ilde 20 yeni organize sanayi bölgesi kurarak, 360 binden fazla ek istihdam oluşturduk. Yatırım teşvik sistemimiz sayesinde 1,1 trilyon lira yatırım tutarına sahip 15 bin 400 projeye destek sağladık. Sadece bu yıl tamamlanan yatırımlar sonucunda Diyarbakır’da 10 bin 242, Şanlıurfa’da 9 bin 922, Mardin’de 10 bin 228, Batman’da ise 9 bin 929 yeni istihdam sağladık.” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır’daki tarihi yapıların restorasyonu için destek verdiklerini belirten Kacır, bölge için sunulan diğer destekleri de aktardı. “Çalışan ve Üreten Gençler Programı” dahilinde, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Siirt ve Şırnak’a 1,1 milyar lira destekle 80 fabrikada 3 bin 700’den fazla genç ve kadın istihdam ettiklerini kaydetti.

Kacır, son 11 yılda GAP Bölgesi’nde sürdürülebilir büyümeyi hedefleyen 1038 projeye 6,6 milyar lira kaynak sağlandığını dile getirdi. Türkiye’nin tarımsal üretim potansiyelinin en yüksek olduğu bölgelerden biri olan GAP Bölgesi’nin tarımsal üretimini ve verimliliğini artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Bölgedeki tarımsal üretim potansiyelini artırmak için “Küçük Ölçekli Tarımsal Sulama Programı”nı devreye aldıklarını belirten Kacır, bu sayede 318 bin dekar alanı sulamaya açtıklarını ifade etti. Önümüzdeki yıl itibarıyla 49 bin vatandaşa istihdam sağlayacak 52 bin 500 dekar alanın sulanmasının planlandığını aktardı.

Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi ile şehirlere yönelik projeleri belirlediklerini ve 2028’i hedef alarak GAP Eylem Planı’nın hazırlıklarını tamamladıklarını vurguladı.

Kacır, bu plan doğrultusunda sürdürüleb

GAP Eylem Planı ile 496 Milyar Lira Yatırım Süreci
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir