Milli Savunma Bakanlığı ile Türkiye Maarif Vakfı arasında 2020 yılında imzalanan Eğitimde İşbirliği Protokolü çerçevesinde Gambiya‘ya öğretmen olarak giden Atmaca Polat, burada 22 askeri öğrencisine Türkçe dersi vermeye başladı. Polat, 7 Ekim 2024’te başlayan eğitimlerin yaklaşık 40 hafta süreceğini ve öğrencilerin B2 seviyesine ulaşmalarını hedeflediğini belirtti.
ASKERİ İLİŞKİLER VE DİL EĞİTİMİ
Gambiya Askeri Danışmanı Piyade Kurmay Albay Anıl Aksoy, Gambiya ordusundaki Türkçe öğrenimi gören askerler hakkında bilgi verdi. Aksoy, 1991 yılından bu yana süregelen askeri ilişkiler çerçevesinde 160 Gambiya askeri personelinin Türkiye’de Türkçe eğitimi aldığını vurguladı. Aynı zamanda, bu dil eğitiminin iki ülke ilişkilerine önemli katkılarda bulunduğunu ve askeri tecrübelerin paylaşımını kolaylaştırdığını ifade etti.
KÜTÜPHANE VE KAYNAKLAR
Gambiya Eğitim Okulu Kışlası içerisindeki Atatürk kütüphanesi, 2024 yılında TİKA tarafından yenilendi. Kütüphanede Türkçe ve İngilizce askeri talimnameler, broşürler, tarih ve araştırma kitapları ile romanlar yer alıyor. Bu kütüphaneden, tüm Gambiya Silahlı Kuvvetleri personeli faydalanma imkânına sahip.
ÖĞRENCİLERİN GÖRÜŞLERİ
Türkçe dersi alan Khadije Balde, “Bu kurs bitince gelecek yıl Türkiye’de askeri eğitim alacağım. Bu yüzden Türkçe öğreniyorum, Türkiye’yi çok seviyorum.” şeklinde düşüncelerini dile getirdi.
YÜZDE 95’İ MÜSLÜMAN ÜLKE
Afrika’nın en küçük ülkesi olan Gambiya, 18 Şubat 1965’te İngilizlerden bağımsızlığını kazandı. Yaklaşık 11 bin 300 kilometrekarelik yüz ölçümüne sahip olan Gambiya, Atlas Okyanusu kıyısından başka üç tarafı Senegal ile çevrilidir. Ülkenin toplam nüfusunun yaklaşık %96,4’ü Müslüman, %3,6’sı Hristiyan ve geri kalan kısmı ise diğer dinlere mensuptur. Gambiya’da başlıca İngilizce, Mandinka, Wolof ve Fula dilleri konuşulmakta olup, etnik gruplar arasında Mandinka, Fula, Wolof, Jola ve Serahuli yer alıyor.
TÜRKİYE İLE SIKI İLİŞKİLER
Türkiye ve Gambiya arasındaki diplomatik ilişkiler her geçen gün güçleniyor. İki