Türkiye‘nin rezerv durumunun oldukça iyi bir seviyede olduğunu ifade eden İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, “Enflasyonu makul bir seviyeye çekmek en önemli hedefimiz. Yeni süreçte gerçekleştirilecek adımların koordineli bir şekilde ilerlemesi kritik öneme sahip. İş dünyası, enflasyonu azaltmaya yönelik politikaların tam destekleyicisidir. Bu sürecin tüm aşamalarını belirli bir denge içerisinde yürütüp enflasyonu kalıcı olarak aşağı çekmeyi başaracağız” dedi.
Dünya GSM Birliği (GSMA) tarafından her yıl İspanya’nın Barselona şehrinde düzenlenen Mobil Dünya Kongresi (Mobile World Congress – MWC) bu yıl gerçekleştirildi. Etkinlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulunan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Avdagiç, iş dünyasının sorunlarına yönelik hassasiyetleri dolayısıyla ekonomi yönetimine ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na teşekkür etti.
Avdagiç, yaklaşık 20 aydır süregelen enflasyon düşürme politikasını hatırlatarak, bu yaklaşımın büyümeyi makul seviyede tutarken, enflasyonu üç yıl içinde tek haneli rakamlara çekmeyi hedeflediğini, bunun iş dünyası açısından da kabul gören bir makro perspektif olduğunu vurguladı.
İş dünyasının enflasyonu düşürmeye yönelik politikalara destek vermeye devam edeceğini belirten Avdagiç, “Önemli olan, enflasyon düşürme sürecinin sonunda Türkiye’nin üretim, ihracat ve istihdam kapasitesinin zarar görmemesidir” dedi.
“Atılan adımların hepsini belirli bir denge içinde yürütmeliyiz”
Enflasyonu makul bir seviyeye çekmenin en önemli hedef olduğunu kaydeden Avdagiç, “Diğer tüm konuların, faiz oranlarının, kredi kullanımı şartlarının, kredi hacminin ve döviz-TL kredisi maliyetlerinin birbirleriyle uyum içinde olmasının faydasını görmekteyiz. Yeni süreçte atılacak adımların senkronize bir şekilde işlemesi önemli. Ancak tüm bunları belirli bir dengeyle yönetip, enflasyonu kalıcı olarak düşürebileceğimize inanıyoruz. Kur politikasının da bu süreçte kritik bir unsuru olduğunu belirtmekte fayda var. İş dünyası, enflasyon ile döviz kurları arasındaki farkı yönetmeye hazırdır. Ancak bu farkın sürdürülemez düzeylere ulaşmaması hayati öneme sahip. Bu konuların önümüzdeki dönemde dikkatle işlenmesi faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı.
“Enflasyon hedeflenen aralıkta kalması için iş dünyası olarak destek vereceğiz”
Politikaların bir finans yönetimi değil, ekonomi yönetimi olarak ele alınmasının gerekliliğine vurgu yapan Şekib Avdagiç, “İş dünyası olarak gündemimize aldığımız en önemli konu budur. Bu politikalar, üretim ve ihracatla ilgilenen firmalarımıza, ihraç gerçekleştiren firmaların tedarikçilerine odaklanmalıdır. Türkiye’de hizmet veren yabancı ziyaretçilerin sayı artışı ve en büyük sektör olan turizm üzerindeki rekabet gücümüzün korunması gerekiyor. Üretim yapan ve ihracat gerçekleştiren firmalar, yüksek kredi maliyetlerinden etkilenmeye devam ediyor. Döviz fiyatlarındaki artış, maliyetleri dolaylı olarak yükseltmektedir. İhracatı baskılayan, ithalatı cazip hale getiren uygulamalardan kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı yüzde 24’lük revize edilmiş enflasyon tahmini ile üst bant yüzde 29 olarak belirlenmiştir. Bu bant aralığında kalmak için iş dünyası olarak aktif destek vereceğiz” açıklamasında bulundu.
“Türkiye’nin rezervleri oldukça iyi bir noktada”
Enflasyonla mücadelede kur arasındaki dengenin aşırı zorlanmaması gerektiğini belirten Avdagiç, “Enflasyon düşüş eğiliminde ve Türkiye’nin rezerv durumu oldukça iyi bir seviyeye gelmiştir. CDS oranları ciddi oranda düştü. Bu durumları takdir ediyor ve destekliyoruz. Enflasyon, faiz oranları ve kredi durumları büyük önem taşırken, gerçek üretim yaparak faaliyet gösteren firmaların ve