Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mehmet Büyüksimitci, mart ayı meclis toplantısında yaptığı açıklamada, üretim ve yatırım ortamının sürdürülebilir bir şekilde gelişebilmesi için fiyat istikrarının önemli olduğunu ifade etti. Büyüksimitci, “Enflasyonla mücadelenin kararlılıkla devam etmesi son derece olumlu bir gelişme” dedi.
KAYSO Mart meclis toplantısı, Meclis Başkanı Abidin Özkaya’nın başkanlığında, meclis üyeleri, meslek komitesi ve disiplin kurulu üyeleri ile Kayseri Genç Girişimciler İcra Kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleşti. Açılış konuşmasında Özkaya, son yıllarda küresel ekonomik belirsizliklerin dengeleri ciddi anlamda değiştirdiğini vurguladı. Özellikle ABD’den gelen ani kararların, Türk ekonomisi üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti. Özkaya, “Hızla gelişen durumlar karşısında ülkemizin pozisyon alması zorlaşıyor” dedi. Yakın coğrafyadaki sıcak çatışmaların da Türkiye üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ifade eden Özkaya, “Ülkeler arası gümrük tarifeleri, ekonomik durgunluk ve güvenlik sorunları, iç gündemdeki suni meşguliyetler ekonomik riskler doğuruyor” dedi.
Yurt içindeki ekonomik sıkıntılara değinen Özkaya, “Kur, faiz ve enflasyon üçgeninde istenilen seviyelerin çok gerisindeyiz. Finansmana erişimde yaşanan sorunlar devam ediyor. Ticari kredi kartlarındaki limitlerin daralması arz yönünde baskı yaratmakta ve üretimi kısıtlamaktadır” diye belirtti. Kurların enflasyonun gerisinde kalmasının yurt dışındaki rekabet gücünü olumsuz etkilediğini vurgulayan Özkaya, emek yoğun sektörlerde pazar kayıplarının hızlandığını ifade etti. Ayrıca, istihdam yüksek sektörlerinde yeni yatırımların yapılmadığını ve mevcut tesislerin yurt dışına taşındığını gözlemlediklerini aktardı. Özkaya, bu olumsuz koşulları hafifletmek için üretim sektörünün üzerindeki yüklerin azaltılması gerektiğini, imalatçılara %5-7 oranında kur desteği sağlanmasının önemli olduğunu kaydetti.
KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, konuşmasına meclis üyelerinin Ramazan Bayramı’nı kutlayarak başladı ve bayramın ülkeye sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini diledi.
Büyüksimitci, 2024 yılı büyüme beklentilerini değerlendirerek, Türkiye’nin geçen yıl %3,2 büyüdüğünü ve 2024’ün son çeyreğinde %3 büyüme gerçekleştiğini belirtti. “Böyle zorlu bir dönemde büyüme rakamları umut verici ancak sağlıklı büyümenin üretim ve ihracatla olacağını vurgulamak istiyorum” dedi.
İç talep ve inşaat sektörünün büyümeye katkı sağladığını belirten Büyüksimitci, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşması için sanayi üretimine önem verilmesi gerektiğini söyledi. Yatırım ortamının iyileştirilmesinin ve finansmana erişimin kolaylaştırılmasının uzun vadede büyüme potansiyelini artıracağını ifade etti. Önceki çeyrekte net ihracatın büyümeye katkısının düştüğünü gözlemlediklerini belirten Büyüksimitci, sanayi sektörünün yeniden güçlenmesi için rasyonel ekonomik politikaların uygulanması gerektiğini dile getirdi.
Ticari kredilere yönelik büyüme kısıtlarının gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Büyüksimitci, Merkez Bankası’nın politika faizini düşürmesine rağmen ticari kredi faizlerinin aynı oranda azalmadığını kaydetti. Bankaların mevduat faizlerindeki düşüşlerin ticari kredilere yansımalarını beklediklerini belirten Büyüksimitci, “Bu durum ticari kredi büyümesine getirilen kısıtlamaların ekonomide maliyetleri artırıp arzı kısıtlayarak enflasyon üzerinde baskı oluşturduğunu ortaya koyuyor” dedi.
Büyüksimitci ayrıca,