Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gerçekleştirdiği konuşmada, ekonomik zorlukların ve bu durumun toplumsal yozlaşmaya yol açtığını vurguladı. Ün, “Yılbaşından bu yana yasal takibe düşen toplam batık kredi miktarı 328 milyara kadar yükseldi. İcralık dosya sayısı ise 22.5 milyona ulaşmış durumda. Bu da icralık olmayan bir hane olmadığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Milletvekili Sema Silkin Ün, TBMM’deki konuşmasında halkın artan borç yüküne ve bunun sonucunda toplumsal değerlerde yaşanan erozyona dikkat çekti. Ülke genelindeki enflasyon ve faiz oranlarının toplumda moral bozukluğuna yol açtığını belirten Ün, “Enflasyon, faiz, borç ve ahlak birbiriyle bağlantılı. Bu faktörler bir araya geldiğinde, ahlaki yozlaşmayı engellemek neredeyse imkansız hale geliyor. Hangi eğitim programını uygularsanız uygulayın, hangi inanç sistemine ya da felsefeye başvurursanız vurun, enflasyon, faiz ve borç sarmalı, toplumsal yozlaşmayı derinleştirmektedir” dedi.
“İcralık dosyalar patladı”
Türkiye‘de yalnızca son iki hafta içerisinde yasal takibe düşen tüketici kredisi borcunun 3.2 milyar lira, kredi kartı borcunun ise 3.6 milyar lira seviyesine ulaştığını hatırlatan Milletvekili Ün, “Yılbaşından bu yana yasal takibe düşen toplam batık kredi miktarı, geçen yıla göre yüzde 70 artış göstererek 328 milyara fırladı. Bireysel kredisini ödeyemeyenlerin sayısı ise geçen yıla göre yüzde 56 artarak 303 bin kişiye ulaştı. Ayrıca, karşılıksız çek senet tutarları yüzde 250 oranında yükseldi. İstanbul’da kredi kartı sahiplerinin yarısından fazlası borçlarını ödeyemiyor, hatta yüzde 35’i asgarisinden ödeme yapabiliyor. İcradaki dosya sayısı yüzde 14’lük bir artış göstererek 22.5 milyon civarına ulaştı” dedi.
“Tüketim çılgınlığı artıyor”
Denizli Milletvekili Ün, Türkiye’deki sınıflar arasındaki derin uçurumun, zenginleşme yerine tüketim çılgınlığını artırdığını ifade etti. “20 milyar dolarlık ithal mal tüketimi, kısa süre içerisinde 52 milyar dolara fırladı. Diğer yandan, geçimini sağlamaya çalışan vatandaşlar arasında kredi kartı kullanımı da artarak bir yılda yüzde 9 oranında yükselerek 130 milyonu geçti. Bu kredi kartı sorunu, borç sarmalı ve uyuşturucu bağımlılığı ile kıyaslanabilecek bir tehlike arz ediyor. İnsanlar, olmayan paralarını harcamaya zorlandılar, şimdi ise bu borçların tahsilatına yöneldiniz” dedi.
Ün, “Ülke büyük bir ekonomik kriz içerisindeyken milyonlar sefaletle baş başa. 2021 yılında ayda 1 milyar dolar olan otomobil ithalatı, şu an 3 milyar dolara çıkarak bir çelişki oluşturuyor. Bu da, enflasyonla tahlil edilemeyecek olan bazı kesimlerin tüketimlerini sürdüğünü gösteriyor. 80 milyon insan, belirli bir azınlığın ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli bir çaba içerisinde” diyerek vatandaşların hak ettikleri karşılığı almadıklarını belirtti.