1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Çiftçi Ur’dan Sulama İçin Yenilikçi Çözüm!

Çiftçi Ur’dan Sulama İçin Yenilikçi Çözüm!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde yer alan çiftçiler, yaz döneminde tarım arazilerini sulayabilmek için çeşitli tedbirler almaya başlamış durumda. 700 bin TL yatırım yaparak kendi arazisine sulama göleti inşa eden üretici Ahmet Ur, bu sayede 100 dekarlık tarım arazisini sulamayı planlıyor.

Alemşahlı Mahallesi’nde çiftçilik yapan Ahmet Ur, kendi kaynakları ile 6 bin ton kapasiteli bir havuz inşa etti. Su geçiremez özel naylon ile kaplanan bu havuzun çevresi tel örgülerle çevrildi ve “Havuza girmek tehlikeli ve yasaktır” yazılı bir levha asıldı. Ur, oluşturduğu sulama göleti sayesinde yaz aylarında 100 dekarlık tarım arazisini sulamayı amaçlıyor.

Su sıkıntısına karşı alınan tedbirler

Ahmet Ur, yaz aylarında yaşanan su sıkıntısını gidermek için 700 bin TL harcadı. “Yeterli yağışın olmaması nedeniyle sulama konusunda zorluk yaşıyordum. Bir çözüm arıyordum. Küçük çaplı bir gölet inşa ederek, 100 dekarlık tarım alanımı sulayabilme imkanı sağladım. Bu gölet 6 bin ton kapasiteye sahip; 10 metre derinlikte, 30 metre genişlikte ve 60 metre uzunluğunda. Derinkuyu sondaj pompasıyla suyu doldurabiliyorum ve toplanan suyla 100 dekarlık tarım arazisini 20 günde rahatça sulayabiliyorum. Bu sayede enerji tasarrufu da sağlıyorum. Ayrıca bu gölet, muhtemel bir orman yangınında helikopterlerin su almasına da olanak tanıyacak” ifadesinde bulundu.

Derin sondaj kuyularının artışı

Sarıgöl ve çevresinde yaşanan su sorununun çözümü için küçük sulama göletlerinin yaygınlaşmasının yanında, çiftçilerin yaz aylarında tarım arazilerini sulamak için 250-400 metre derinlikteki sondaj pompalarına yöneldikleri belirtiliyor. Ortak kullanıma yönelik sondaj çalışmaları da yüksek maliyetler dolayısıyla artış göstermekte.

Jeoloji mühendisinden sondaj bilgileri

Sarıgöl’de bağımsız çalışan Jeoloji Mühendisi Rukiye Yörük, son yıllarda yaşanan su sıkıntısı nedeniyle sondaj pompa izin taleplerinin önemli ölçüde arttığını ifade etti. Yörük, “Sadece Sarıgöl ovasında 2024-2025 yıllarında 1500 sondaj ruhsatı alındı. Sarıgöl’de 12 sondajcı gece gündüz süresince sondaj yapıyor. Yeraltı sularının 300 metre derinliğe kadar indiğini gözlemliyoruz. Taleplerde ciddi bir artış var. Yeraltı suyu bulmak için son teknoloji cihazları kullanıyoruz. İlçenin çeşitli bölgelerine göre yeraltı suyu derinlikleri değişiklik gösteriyor, fakat su seviyesi her yıl daha da derinleşiyor. Bu durum, suyun mineral madde miktarının arttığını da gösteriyor” diye ekledi.

Çiftçi Ur’dan Sulama İçin Yenilikçi Çözüm!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir