Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Devlet Denetleme Kurulu’na (DDK) ilişkin düzenlemeler içeren 7539 sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un yürürlüğünün durdurulması ve iptali ile birlikte 175, 176 ve 177 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri’nin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, partisi adına yaptıkları başvurunun ardından, beraberinde bulunan milletvekilleriyle aynı zamanda bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Günaydın, AYM’ye yaptıkları başvurunun ilk adımı olarak 175, 176 ve 177 numaralı Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin iptali için dilekçe sunduklarını ifade ederek, “AYM’nin, ‘Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ile düzenlenemez konular bunlar, AYM talebi doğrultusunda, Anayasa’ya aykırılık iddiaları doğrultusunda siz bunu kanuni düzenleme yapın’ demesine rağmen, CMK düzenlemesi işlerine geliyor ve bu düzenlemeleri maalesef TBMM’nin bir işlev gaspına uğramasını hiçe sayarak Resmi Gazete’de yayımlatıyorlar.” sözlerini kullandı.
Günaydın, yürürlüğün durdurulması ve iptali talebiyle AYM’ye yaptıkları başvuruya dair 7539 sayılı kanunu da açıkladı. Bu düzenlemenin DDK’ya, kooperatifler, birlikler ve bu gibi kurum ve kuruluşların her türlü ortaklık ve iştiraklerinde denetim yapma yetkisi verdiğini belirtti.
Ayrıca, Anayasa’da sayılmayan kurumların bu düzenleme ile yasalara eklenecek olmasının uygun olmadığına dikkat çeken Günaydın, şu ifadeleri kullandı:
“DDK denetçilerine adli soruşturma yapma, cumhuriyet savcıları gibi yazışma yapma, bilgi ve belge toplama, açıklama isteme yetkisi veriliyor. Bu durum Anayasa’ya aykırıdır. DDK üyeleri ve denetçileri, kamu kurum ve kuruluşlarında ve sermayesinin yarısından fazlasına sahip oldukları her kuruluşta, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, kamuya yararlı dernekler ve vakıflarda istihdam edilen memurlar ve diğer kamu görevlileri için görevden uzaklaştırma yetkisine sahip olacak. Cumhurbaşkanı, DDK denetçisini bir belediyeye gönderdiğinde, kurul üyesi ertesi gün, ‘Bu belediye başkanının burada görev yapması kamu düzeni açısından yararlı değildir.’ şeklinde bir rapor tutabilecek. Bunun üzerine söz konusu belediye başkanı görevden uzaklaştırılabilecek. AYM’den, hızlı bir incelemeyle bu hususta öncelikle yürütmenin durdurulması ve iptaline dair önemli bir irade koymasını bekliyoruz.”
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında başlatılan soruşturmalara da itiraz etmek üzere, İmamoğlu’nun avukatı tarafından bugün bir başvuru gerçekleştirildiği bilgisi verildi.